Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2012.
14:24
Jutarnji.hr, Vestionline A

U budućnosti nas čeka suludi luksuz!

Dvojica analitičara frapirala svet količinom optimizma u zajedničkoj knjizi koja je munjevito dospela na listu bestselera "Njujork tajmsa": Lažu nas da je svet u problemima, bogatiji smo i zdraviji nego ikad, a u budućnosti nas čeka suludi luksuz!

Cene benzina vrtoglavo rastu, broj nezaposlenih sve je veći, opet se govori o inflaciji. EU se takođe bori s krizom. U Avganistanu i Iraku svake nedelje nove žrtve, krvavi prizori građanskog rata u Siriji, opasne tenzije između Izraela i Irana koje mirišu na nuklearni rat. A pre nekoliko dana i pobesneli terorista u Tuluzu...

Mnogo nam je bolje nego što mislimo, a budućnost će tek biti dobra... Da li zaista?
 

Ako ste pomislili da je ovaj mrak koji kulja iz medija samo uvod u globalnu kataklizmu koju najavljuje majanski kalendar, duboko grešite jer realno - čovečanstvu ide jako dobro! Zapravo, mi živimo u boljem, zdravijem, bogatijem i manje nasilnom svetu nego u prošlosti i čitavu planetu čeka vreme obilja...

Ako ne verujete u ovu optimističnu prognozu, nabavite i pročitajte knjigu dvojice uvaženih američkih analitičara koja je frapirala svet količinom optimizma koji propagira i munjevito dospela na listu bestselera "Njujork tajmsa".

Bogati preduzetnik Piter Dijamandis i naučni novinar Stiven Kotler svoje poruke optimizma objedinili su u zajedničkoj knjizi "Obilje: Budućnost je bolja nego što mislite" (Abundance: The future is better than you think).

Zašto je bolje danas?

Prenosimo vam samo delić iz njihove knjige...

"Tokom prošlog stoleća smrtnost među decom opala je za 90 posto, a prosečan ljudski vek produžio se za 100 posto. Hrane je više nego ikada do sada i jeftinija je, a siromaštvo se u posljednjih 50 godina smanjilo više nego u proteklih 500 godina", rekao je Kotler, osvrnuvši se na siromašne Amerikance.

- Većina ljudi u SAD-u koja živi ispod granice siromaštva danas ima telefon, vodu, toalet, klima-uređaje i televiziju. Vratimo li se 150 godina u prošlost, shvatićemo da ni najmoćniji američki magnati nisu mogli sanjati o takvim blagodetima - naglasio je Kotler, koji smatra da promene nisu ograničene samo na razvijeni svet.

- Pripadnik afričkog plemena Masai danas ima mobilni i bolje mobilne komunikacije nego američki predsednik Ronald Reagan pre 25 godina. Ratnik plemena Masai ima smartfon s Guglom, pa ma pristup većem broju informacija nego predsednik Bil Klinton pre 15 godina. Samo 20 godina ranije takva tohnologija koštala je više od milion dolara - objasnio je Kotler.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online