Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.03.2012.
15:04
Blic, 24 sata A

Džejms Kameron otkrio "nemani" u dubini Tihog okeana

U podne po lokalnom vremenu, slavni režiser Džejms Kameron stigao je na površinu Tihog okeana nakon što je prethodno proveo tri sata na najdubljoj tački na Zemlji i time se upisao u istoriju kao jedini čovek koji se sam spustio na 11 kilometara dubine u Marjansku potolinu i jasno video morsko dno na toj dubini, i doneo uzorke živog sveta koji opstaje u potpuno nemogućim uslovima.

Džejms Kameron otkrio nemani na najnižoj tački planete

Brže nego što se očekivalo, za jedva 70 minuta od trenutka kada je krenuo ka površini, helikopteri su uočili Kameronovu podmornicu, a brod je bio spreman da ga izvuče iz okeana. Prethodno je put do površine trajao 2 sata i 36 minuta, piše "Nacionalna geografija".


- Džim se vratio u najpovoljnijim vremenskim uslovima koje smo ikad videli za ovakvu ekspediciju, a izgleda kao da se priprema oluja na horizontu - rekao je Kevin Hend, član ekspedicije i astrobiolog u NASA dodajući da je Kameronov povratak ispao “savršen”.


Pre nego što je isplivao na površinu, na oko 500 kilometara od ostrva Guam, reditelj je proveo sate “lutajući” morskim dnom sakupljajući uzorke koji će biti iskorišćeni u naučne svrhe, usput sve vredno beležeći kamerom.

 Džejms Kameron kreće na dno

Tvorac "Titanika" i "Avatara" je u svojoj podmornici “Dipsi Čelendžeru” (Deepsea Chalanger) imao dosta mesta za meškoljenje, a uz to, u podmornici, čije je konstruisanje i sam reditelj pomagao, kad zaroni ima čak 56 sati uslova za život čoveka.


Među opremom njegove podmornice nalazi se “lopata” za sakupljanje taloga sa dna, tzv. robotska kandža, zatim “slurp gun” za usisavanje minijaturnih morskih stvorenja koja će se izučavati na površini i sprave za merenje temperature, saliniteta i pritiska.

Veliki rizik po režisera bio je pritisak

Očekuje se da će tvorac popularnih filmova svoje utiske i prva otkrića objaviti tokom dana. Nakon analiza, kompletan izveštaj biće objavljen u magazinu “Nacionalna geografija”.

 
Don Volš, penzionisani kapetan Američke mornarice, koji je bio jedan od dva člana posade koja se 1960. godine prvi i (do Kameronove ekspedicije) jedini put spustila do Marjanske potoline, izjavio je da je veoma srećan što je Kameron stigao bezbedno na površinu.


- Bio je to savršen momenat, da mu poželimo dobrodošlicu u klub - rekao je Volš u telefonskom intervjuu sa broda koji je bio podrška sa površine i deo Kameronove ekspedicije.


- Samo nas trojica je u klubu, a jedan, švajcarski inženjer Žak Pikar, je mrtav. Sada smo tu samo Džim i ja - dodao je penzionisani pukovnik.


Fizičar Džo Makin nazvao je Kameronov uspeh kao “konačni test čoveka i njegove mašine”.


Kameronovu podmornicu kada se pojavila na površini prvo je iz helikoptera uočio suosnivač “Majkrosofta” Pol Alen, dugogodišnji Džejmsov prijatelj.


Alen se nalazio na licu mesta tokom istorijskog zarona i postavljao je novosti na “Tviter” sa svoje jahte Oktopus koja je takođe bila podrška misije.


Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od detinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine “Titanika” za potrebe svog filma iz 1997. godine.

- Upravo sam stigao na dno najdublje tačke u okenu. Dotaći dno nikada nije bilo tako dobro. Jedva čekam da podelim sa vama ono što vidim ovde - napisao je poznati režiser na svom Tviter nalogu.


- Postoji i naučna vrednost dobijanja stereo slika jer možete odrediti i izračunati udaljenost među objektima što ne možete sa 2D slikama - rekao je Kameron za “Nacionalnu geografiju” pre nego je zaronio.


Nakon što se reditelj star 57 godina dokopao površine i izašao iz podmornice koja je svega 109 centimetara široka, spremno ga je dočekao lekarski tim.


Prema skorašnjim testovima, uključujući i jedan nakon odlaska na dubinu od osam hiljada metara, fizički bi trebalo da se oseća dobro uprkos tome što satima neće moći da pomera ruke i noge, rekao je Mekin za “Nacionalnu geografiju”.

- On već ima iskustva sa spuštanjima na morske dubine, a takođe i trenira ronjenje, avanturista je duhom tako da smatram da zaista nema ničega oko čega bi se trebalo zabrinuti - naglasili su doktori.

 
Ipak, ukoliko Kameron planira još zarona - a njegov tim potvrđuje da planira - onda se preporučuje da se dosta odmara kako bi se smanjio rizik mentalnog kolapsa.


Trebalo bi da prođe najmanje nekoliko nedelja pre bilo kakve slične misije, a reditelj u međuvremenu sa Pacifika leti u London kako bi prosustvovao premijeri svog filma “Titanik” adaptiranog u 3D tehnologiji.
Lisa Levin, biologičarka i okeanograf, rekla je da Džejmsovo putovanje ima veliki naučni značaj s obzirom na to da je moguće da je otkrio nove vrste.


- Smatram da je ovaj njegov poduhvat vredan koliko je i Žak Kusto učinio za okean mnogo decenija ranije - rekla je Levin koja je takođe bila deo tima, ali nije izlazila na okean.

- Postoji sedam milijardi ljudi na planeti koji to ne mogu uraditi. Ali on može. I svestan je toga - dodao je i Makin.


- Druga faza bi možda bila dodavanje tanke fiber-optičke kamere koja bi prenosila sliku u realnom vremenu. A treća faza bi već bila da zamenimo ovo vozilo novim - rekao je Kameron za “Nacionalnu geografiju”.


Kameron je na put krenuo sinoć u specijalno dizajniranoj podmornici “Dipsi Čelendžer” (Deepsea Challenger), a prethodno je bilo planirano da na morskom dnu provede najviše šest sati.


Pre njega na tom mestu bila su samo dva čoveka. Njihov izveštaj nije bio baš bogat zbog slabe vidljivosti, pošto je podmornica kojom su išli podigla previše peska sa dna i tako zamutila vodu.

Ponedeljak 26.03.2012. 15:55
Para vrti gde burgija nece!
Utorak 27.03.2012. 10:24
sve pohvale ovom hrabrom coveku...ako vec hocemo da budemo sarkasticni postoji sigurna jedna lepa grupica ovih razvratnih o kojima citamo koje bi trebalo spustiti na to dno pa nek dole orgijaju do mile volje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online