Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.03.2012.
09:34
Z. Marjanović - Vesti A

Srpski auto za kraljeve

Kada Dragan Pavlović samo jednim uvežbanim potezom skine zaštitnu ceradu sa automobila koji je u svojoj automehaničarskoj radionici u selu Gruža ručno pravio više od osam godina, posetilac samo zanemi pred nesvakidašnjim automobilom.



To je, zapravo, onaj trenutak koji se ureže u čovekovo sećanje za vremena kad vidi nešto tako neobično napravljeno u srcu Šumadije. Automehaničar Dragan Pavlović ručno je godinama izrađivao automobil, kojem je dao latinsko ime "faber" (kovač).


- Deda Dušan i otac Milovan bili su čuveni kovači i veliki zaljubljenici u automobile i stalno su razmišljali o tome da jednom naprave automobil koji neće ličiti ni na jedan drugi. Ta ljubav prema automobilima prenela se i na mene, a u pogledu pravljenja novog automobila samo sam dovršio ono što su oni želeli. Kako su bili kovači na glasu, ništa logičnije nije bilo nego da automobil dobije ime "kovač" čime sam se odužio i ocu i dedi, ali i dedinom bratu Radivoju koji je, nakon što je u Engleskoj izučio zanat, između dva svetska rata u Nišu imao radionicu za proizvodnju najluksuznijih kočija - objašnjava Dragan Pavlović kako je njegov automobil dobio ime.

Skupo zadovoljstvo


Iako je svestan da je automobil koji je napravio veoma skup, Šumadinac Dragan Pavlović bi bio najsrećniji kada bi se tim jednim od takvih automobila vozio neki Srbin.


- Naravno da sam svestan činjenice da je "faber" veoma skup i da može biti samo san za obične ljude koji ionako teško žive, ali najviše bih voleo da za volanom "kovača " vidim Novaka Đokovića, nekog iz kraljevske kuće Karađorđevića, ali ništa ne bih imao protiv kada bi u vožnji "fabera" uživao i Emir Kusturica.

Rukovodeći se latinskom izrekom "svako je kovač svoje sreće", ali i iz poštovanja prema dedi Dušanu i ocu Milivoju, Dragan Pavlović je pre osam godina prionuo na posao i posle mnogo uloženog truda i danonoćnog rada u svojoj radionici, znanja i novca, rođen je poseban automobil. Da je automobil lep za oko, to je sasvim izvesno, ali veoma je važno i to što su i stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu automobilu dali najviše tehničke ocene krajem decembra proše godine čime je i ozvaničeno rođenje "kovača".


- "Faber" samo podseća na linije automobila iz tridesetih godina, ali je u tehničkom pogledu veoma savremen i izrađen je od apsolutno najboljih materijala koji danas postoje u automobilskoj industriji u svetu. Dakle, auto nije replika neke marke automobila, već sasvim novo vozilo izrađeno po mojim nacrtima i mom shvatanju savremenog automobila sa prizvukom nostalgije za automobilima iz tridesetih godina. Veoma je brz jer sa motorom od preko 3.000 kubika razvija brzinu preko 200 kilometara na čas, a i veoma je siguran na putu. Ma nije njegova vrednost u brzini, već u onom kako se čovek oseća u njemu dok ga vozi. Auto koji sam upravo završio zapravo je prototip automobila koji će biti izrađen samo u jedanaest primeraka i zaista sam veoma ponosan na auto u koji sam ugradio osam godina života - kaže Dragan Pavlović podvlačeći da je reč o nečem nesvakidašnjem u automobilskoj industriji.


Dragan Pavlović je i po mišljenju stručnjaka i po reakcijama onih koji su videli njegovih ruku delo napravio veoma moderan auto sa retro dizajnom, ali i veoma skup.


- "Faber" je, naravno, namenjen onima koji imaju mnogo novca, zaljubljenicima u automobile, članovima kraljevskih porodica i kolekcionarima iz svetskog džet-seta koji žele da imaju što drugi nemaju. Rešio sam da već početkom leta njime otputujem u Monte Karlo i provozam ga ulicama prestonice bogatih. Uveren sam da ću lako naći kupca za automobil koji je i po izgledu i po kvalitetu zaista kraljevski, ali sam ubeđen da ću u svetu pronaći kupce i za ostale automobila iz serije koja se završava brojem jedanaest - kaže o svojim namerama Dragan Petrović objašnjavajući da će za proizvodnju svakog sledećeg automobila biti potrebno neuporedivo manje vremena nego za izradu prototipa.


No, dok ne dođe leto i dok iz Gruže ne krene put mondenskog Monte Karla, Dragan Pavlović u svojoj radionici već priprema i nove modele automobila koji će biti, kao i "faber", originalni, moderni i namenjeni samo bogatim kolekcionarima kao što je, recimo, princ od Bruneja koji, kako se pretpostavlja, u svojoj kolekciji ima oko 2.300 najboljih automobila na svetu.   

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.03.2012. 10:18
Svaka mu čast - auto izgleda super!
Ponedeljak 05.03.2012. 10:46
Свака част мајстору, златне руке! Да прода и овај и наредних 10 и да лепо заради... Једино ово "да не личи ни на један постојећи аутомобил"... Excalibur - http://bobsclassics.com/sold/82ec1.jpg
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online