Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 03.03.2012.
15:46
novimagazin.rs A

Novo otkriće u svemiru obara teoriju o tamnoj materiji?

Astronomi su se našli u čudu kada je svemirski teleskop Habl otkrio tamni čvorić na mestu na kojem ne bi trebalo da postoji.

Foto: Arhiva
 

Tamna materija je otkrivena u dalekoj galaksiji Abel 520, koja je udaljenja čak 2,4 milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Materija je stvorila čvrsto jezgro, odvojeno od galaksija koje je okružuju, nakon sudara koji se između tih galaksija dogodio.

Problem je što se mislilo da tamna materija - misteriozni lepak koji drži galaksije zajedno, treba da ostane upravo prilepljen za galaksije. Međutim, podaci do kojih je došla NASA kroz svemirski teleskop ukazuju da se tamna materija odvojila od galaksija u Abelu 520.

Upravo zato su novi podaci važni, jer mogu da obore prvobitnu teoriju tamne materije, po kojoj galaksije ostaju slepljenje jedna za drugu čak i prilikom sudara.

Mešavina plave i zelene boje u centru slike ukazuje da se grumen tamne materije nalazi u blizini toplog gasa, gde je pronađeno tek nekoliko galaksija. Astronomi sada treba da utvrde otkud materija na tom mestu.

Tamna materija je prvi put otkrivena pre 80 godina. Smatra se gravitacionim lepkom, koji drži galaksije zajedno. Tamna materija se smatra nevidljivom formom materije, za koju se pretpostavlja da mora da postoji zbog gravitacionog uticaja na običnu, vidljivu materiju.

Astronomi malo znaju o tamnoj materiji, ali smatraju da se najveći deo univerzima sastoji upravo iz nje.

"Ovo je zagonetka. Tamna materija se ne ponaša onako kako smatramo da treba, i nije sasvim jasno šta se događa", rekao je astronom Džejms Dži sa Univerziteta Kalifornija.

Jedno od mogućih objašnjenja je da Abel 520 predstavlja komplikovanu interakciju između tri galaktičke grupe, a ne dva sistema koja su se sudarila. Drugo objašnjenje je da jezgro sadrži mnoge galaksije, ali su one bile suviše mračne da bi se videle, čak i kroz teleskop Habl. Te galaksije su mogle da formiraju manje zvezda od drugih, normalnih galaksija.

POVEZANE VESTI

Subota 03.03.2012. 15:51
Ajd opet ispocetka......proucite sta je govorio TESLA o tome.... i da je Anstajn pogresio , ! Posle toliko godina od Tesle, ne bi se sad iscudjavali.
Subota 03.03.2012. 20:34
Hoce ljudi da kazu da Sila za koju se mislilo da crnu materiju drzi na okupu u tom djelu svemira se pokazalo da nije tako!! Sto znaci da bi teorija relativiteta dosla u pitanje!
Subota 03.03.2012. 19:32
Ako vec nemate pojma o cemu se radi ne komentarisite svasta,ako neko ko poznaje fiziku cita ovo nek ostavi neki komentar,zanima me,a ne poznajem dovoljno:(Ako moze da se objasni jezikom koji bi prosecna osoba razumela bio bih zahvalan:)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online