Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.02.2012.
15:14
24 Sata A

Hit reklama: Boli vas zub? Uzmite kokain!

Od reklame koja poručuje kako je pušenje zdravo, preko one koja majkama savetuje da svojim bebama daju Koka-kolu, pa sve do najbizarnije koja kao lek protiv zubobolje preporučuje kokain, ovi šokantni posteri pokazuju nam kako je nekada izgledao marketinški svet. Prema današnjim standardima one su potpuno neprimerene, ali nekada su ove reklame bile i te kako prihvatljive.

Najbolje sredstvo s kraja 19. veka za lečenje zubobolje bio je kokain
 

“Više doktora puši Kamel pre nego bilo koju drugu marku cigareta”, bio je slogan reklamne kapmanje duvanske kompanije “Kamel” koja se u Americi vrtela osam godina od 1946. godine.


Reklama je takođe sugerisala pušačima da koriste svoju “T-zonu” (taste and troat - ukus i grlo) kako bi odredili koje cigarete im se najviše sviđaju. Slika na ovom posteru prikzivala je devojčicu koja stoji između svoje mame i doktora i govori “Živeću 100 godina”.

Još jedna reklama za američki brend cigareta “Tipalet” sugerisala je muškarcima da će lakše zavesti svoju devojku ako puše upravo ovu marku cigareta.

Njihov poster iz ranih 1970-ih poručivao je: “Dunite joj dim u lice i pratiće vas gde god poželite.”

Reklama kompanije “Drummond Sweaters” (džemperi) koja je 1959. objavljena u magazinu “Esquire” imala je očigledne seksističke konotacije tvrdeći kako su “Muškarci bolji od žena!”.


Ovaj poster prikazuje ženu kako se muči da se popne uz planinu dok dva muškarca stoje na vrhu, a ispod piše “Žene koje ostaju kod kuće su korisne - čak i prijatne. Na planini su samo teret”. “Ali, nemojte ih vući preko litice samo kako biste pokazali svoj Drummond planinski džemper. Ovi puloveri izgledaju odlično bilo gde.”

Reklama za “Kelloggs” vitamine iz 1930-ih godina čak je poručivala: “Što žene više rade, to slađe izgledaju.”


A 30 godina kasnije, šezdesetih prošlog veka, “Kenwood” kuvar mamio je muške kupce rečima: “Šef kuhinje radi sve osim kuvanja - za to su zadužene žene.”

Godine 1954. proizvođač usisivača “Hoover” aludirao je na najbolji poklon koji žena može dobiti za Božić - “Na božićno jutro, biće srećna sa Huverom”.
Njihova reklamna kapmanja prikazivala je uzbuđenu ženu koja dolazi do jelke tražeći svoj “Hoover” poklon.


Ženama su se takođe nudili saveti kao onaj iz pedesetih godina koji je poručivao majkama da svojoj deci daju Koka-kolu “za bolji početak u životu”.

Ovaj poster naređao je nekoliko benefita korišćenja popularnog napitka: promoviše aktivni život, izgrađuje ličnost i daje organizmu važne šećere.


Kokain kapi takođe su se nudile kao korisne za decu - tako su ih 1885. reklamirali kao odličan način da se oslobodite zubobolje. Kokain je ovako prodavan u SAD sve do 1914. godine.


Gojazna deca takođe su iskorišćena pedesetih godina u reklamnoj kampanji američkog brenda odeće “Lane Bryant” koji je nudio odeću “Šarmantnim bucama. Za tinejdžere previše bucmaste da se uklope u normalnu garderobu”.
Povezane teme: kokain Reklame SAD Koka kola Seksizam Nepri

Ponedeljak 20.02.2012. 15:33
A ako i to ne pomogne mozete slobodno,uzeti KAPLJICU,opasno umiruje bolove,ja sam zivi dokaz,odkako sam zvekno,pardon probao nista me ne boli........! oojjhaa ! ahahahaha .........! evo ti i jedan LOL,znam da volis ako navratis ovde........hehehe !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online