Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 10.02.2012.
04:18
RTS, Vestionline A

Kako je Hitler vežbao za govore?

''Zabranjene“ fotografije, koje su za Adolfa Hitlera bile ''ispod časti“, ponovo su objavljene u javnosti. Na njima nacistički vođa eksperimentiše sa imidžom, uvežbava pokrete i neobične poze, kako bi izazvao određenu reakciju publike.

Na slikama nacistički vođa Adolf Hitler mlatara rukama i zauzima neobične poze. Na jednoj, njegova pesnica je podignuta u vazduh, na drugoj upire prstom u zamišljenu publiku, na trećoj se naslanja na drvo odeven u pantalone sa tregerima.

Ove fotografije na kojima nacistički vođa uvežbava javne nastupe, snimio je krajem dvadesetih godina Hitlerov lični fotograf Hajnrih Hofman i britanska publika odnedavno može da ih vidi u Hofmanovim memoarima Hitler je bio moj prijatelj, ponovo objavljenim na engleskom jeziku.

Kako prenosi londonski Telegraf, Hitler je zabranio objavljivanje ovih fotografija, jer su mu bile ''ispod časti". Međutim, njih je pedesetih godina Hofman stavio u svoje memoare. Hofman, koji je Hitlera upoznao sa svojom asistentkinjom Evom Braun, preživeo je rat i proveo četiri godine u zatvoru zbog profiterstva. Umro je 1957. godine u 72. godini.

Istoričar Rodžer Murhaus, koji je napisao uvod za knjigu, rekao je da se na slikama vidi Hitlerova harizma.

''Na jednoj slici Hitler liči na bizona, ali je imao harizmu i njegovi govori su podsticali ljude da iskreno veruju da će ih povesti u slavu", rekao je Murhaus.

''Bio je izvanredan govornik i ove fotografije nam pokazuju da je to nešto na čemu je vredno radio", dodao je britanski istoričar.


Hitler je fotografije koristio da bi odlučio kako da se obrati masama. Nakon što je na jednoj video kako mu stoji kapa, odbacio ju je i nikada je više nije stavio na glavu u javnosti.

''Ako danas slušate Hitlerove govore, on zvuči kao manijak, ali znamo da je umeo da bude veoma ubedljiv. Fotografije daju lep uvid u njegove pripreme. Bio je šoumen i vežbao je svoje gestove kako bi izazvao određenu reakciju publike. Eksperimentisao je svojim imidžom i tražio je od Hofmana da ga fotografiše kako bi mogao da proceni šta mu odgovara", smatra Murhaus.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 04:21
To je radio prvo Musolini ,koji je inace Hitleru bio idol na pocetku .!
Petak 10.02.2012. 04:28
sta god da je radio ocigledno je imalo efekta !
Petak 10.02.2012. 11:56
Чињеница је, а можемо видети и из овог снимка да је Хитлера подржавала маса. Нису јадни Немци били заведени, већ су својом френетичном подршком и одушевљењем, они створили Хитлера, као што данас стварају четврти рајх уз несебичну помоћ и одушевљење немачког народа. Без те подршке Хитлер би био и остао само лудак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online