Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 15.01.2012.
09:41
Alo A

Tri žene u Srbiji imaju po dve vagine!

Britanka Hejzel Džons (27) dospela je u žižu svetske javnosti zbog toga što ima dve vagine. Međutim, u Srbiji su u proteklih sedam godina zabeležena čak tri slučaja duple materice i vagine, veoma retki fenomen.

Foto: Ilustracija
 

Po senzaciji i medicinskom podvigu slučaj iz Londona nije ni prići čudu koje je 2004. celoj planeti priredila Snežana L. (35) iz Srbije. Ona je tada rodila dečaka i devojčicu, a začela ih je odvojeno, u dve različite materice, iz različitog odnosta što je slučaj koji se dešava jednom u milion, čak i ređe!

Anomalija se otkrije uglavnom u trudnoći

Anomalija kakva je „dupla materica“, prema rečima Filimonovića, obično se otkriva prilikom trudnoće ili detaljnijeg ginekološkog pregleda. Žena praktično ima dve materice, dva grlića materice i dve vagine, pošto je vagina podeljena uzdužnim zidom. Snežana je prvo rodila devojčicu, a nakon tri godine na svet su neobičnim putem došli dečak i još jedna devojčia. Težili su 2.200 i 2.330 grama.

Sedam godina nakon nesvakidašnjeg porođaja u GAK "Narodni front", Snežana za "Alo!" kaže da sve to vreme nije davala izjave za medije.


- Moja deca danas imaju sedam godina, živa su i zdrava, hvala bogu. To mi je najbitnije - poručila je ona, koja je tek u 19. godini otkrila ovu urođenu anomaliju.

I ginekolog Dejan Filimonović, lekar koji je izveo ovaj jedinstveni poduhvat, kaže da je Snežanin porođaj ostao kuriozitet čak i u svetu.


- Pročitao sam vest o ovoj Britanki. I kod nas su samo od Snežaninog slučaja zabeležene još dva sa uterus didelfusom, kako se stručno naziva pojava dupliranih reproduktivnih organa. To jeste veoma retka pojava i žene s takvim organima mogu da imaju jedno dete u jednoj od materica. Ali trudnoća koju je Snežana iznela je pravo medicinsko čudo, jer je imala u svakoj materici po jedan plod. To je prava igra prirode koja se dešava jednom u stotinama hiljada trudnoća u celom svetu, a možda i ređe. Nisam još čuo da je ijedan kolega u Srbiji ili u svetu naišao na ovakav slučaj - ispričao nam je Filimonović.


Porođaj je protekao prema planu i bez ikakvih komplikacija, ali se naš sagovornik priseća da je bilo poteškoća oko terminološke definicije, odnosno, dilema je bila da li su ova deca blizanci.


- Takvi slučajevi imaju niz bioloških zanimljivosti. Ne znamo, na primer, da li su začeti u istom času ili u nekom vremenskom razmaku, da li se smatraju blizancima s obzirom na to da su istovremeno sazrevali, ali u dve odvojene materice i slično.

Izveli smo faktički dva carska reza u jednom aktu iako postoji samo jedan rez na stomaku. Otvorili smo svaku matericu posebno i izvadili bebe. To su bile dve odvojene trudnoće, gde se bebe razvijaju odvojeno jedna od druge. Sada su ta deca već velika i nismo u kontaktu, jer nije bilo nikakvih problema posle porođaja. Najvažnije je da je sve pod kontrolom i u najboljem redu - zaključuje Filimonović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.01.2012. 18:58
Vidim, došla ovde četa mala, ali odabrana! Ozrenac još samo fali...
Ponedeljak 16.01.2012. 00:05
zanimljivo je da inace zenke torbara (kenguri, koale...) imaju duplu matericu i tako mogu nositi 2 odvojene trudnoce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online