Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.01.2012.
02:47
Srna A

Izaberite šta će vam doneti sreću

Ljudi širom sveta veruju da im razni predmeti, životinje, biljke ili osobe donose sreću ili ih štite od nesreće. Neka verovanja su opšte poznata, dok su neka karakteristična samo za pojedine delove sveta. Pogledajte šta sve može da vam donese sreću. S obzirom da je spisak dugačak, dovoljno je da nađete makar jednu stvar dnevno i eto sreće 365 dana u godini.

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće.

U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma - u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk.

Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nosiocem sreće i blagostanja.

Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema, daruje strpljenje, a ako sleti na čoveka dok je bolestan, znak je skorog ozdravljenja.

Bubamara koja sleti na ruku, a zatim odmah odleti znak je da će sledeće sedmice biti lepo vreme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta - drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zla.

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizi kopna kada ih ugledaju nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu "imati svinju" koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje, zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom. Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i neba.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nosilac je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću - verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Potkovica je opštepoznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost.

Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice su takođe među popularnim nosiocima sreće. Ako nađemo novčić, tokom dana ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas taj dan pratiti nesreća.

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao.

Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Detelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće.

To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom - zaštitnikom Irske.

Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći dio u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica - ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Kumovi i demoni
Nedelja 15.01.2012. 02:53
Нама србима никакво сујеверје неће помоћи.Имамо ми свог "срећковића"-"Тадића",али и многе друге.
Nedelja 15.01.2012. 08:27
ja sam uvek svojim radom....ostvarivala sebi srecu.
Nedelja 15.01.2012. 10:12
Zgozim se ako mi cvrčak uđe u kuću, i cvrči u toku noći, pošto mi se desila jako loša stvar kada mi je cvrčak bio u kući, danima nisam uspela da ga uhvatim . Dakle, vrlo individualno, ko u šta veruje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online