Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.12.2011.
13:43
24sata.rs A

Blizanci, a dve godine razlike

Blizanci Leksi i Ruari Dalgliš iz grada Sankara u Škotskoj proslavili su juče rođendan, ali dok su na torti devojčice Leksi zapaljene četiri svećice, njen mali brat je oduvao samo dve. Iako su začeti iz iste grupe embriona, blizanci su rođeni u razmaku od dve godine, a šanse da se to desi iznose jedan prema nekoliko miliona.

Leksi i Ruari sa mamom
 

Leksi je rođena 27. decembra 2007. nakon što je mama podvrgnuta veštačkoj oplodnji. Preostali embrioni su zamrznuti, jer su Hejzel (29) i njen suprug Beri (45) rekli lekarima da žele da imaju više dece. Tako se i dogodilo da, pravim čudom, tačno u dan, ali dve godine kasnije, na svet dođe Ruari. A da priča bude još neverovatnija, blizanci slave rođendan zajedno sa bakom Džojs, koja je napunila 58 godina.

- Prosto nismo mogli da verujemo, ali tako je ispalo i naši mališani istog dana imaju rođendansko slavlje, a kao šlag na tortu, pridružuje im se i moja mama - kaže majka neobičnih blizanaca.

Hejzel Dalgliš, koja radi kao sekretarica u državnoj službi, i njen muž, radnik na kranu, objašnjavaju da ništa od svega toga nisu planirali i da su obe bebe prevremeno rođene. Hejzel je bila tek 27 nedelja trudna kad joj je pukao vodenjak.

- Trudnoća se odlično odvijala, ali je odjednom život naše bebe bio u opasnosti.

* Rodila blizance - ćerku 2010, sina 2011.

Lekar nam je objasnio da je bolje da me porode jer će beba tako imati više izgleda da preživi pošto mi je sva plodova voda iscurila - seća se s uzbuđenjem Hejzel.

Leksi je posle rođenja, carskim rezom, bila teška samo 995 grama. Dobila je nekoliko transfuzija, dve nedelje je provela na intenzivnoj nezi i još šest nedelja na odeljenju porodilišta. Dve godine kasnije Hejzel je, tri nedelje pre termina, na svet donela sina, teškog 3.200 grama.

- Slavili smo rođendan naše Leksi i usred slavlja meni je opet pukao vodenjak. Nisam mogla da verujem. Odmah nam je bilo jasno da će se Ruari roditi istog dana kao njegova sestra - ispričala je srećna mama.

Filip Lou, stručnjak za reproduktivnu medicinu iz Centra za veštačko oplođenje CARE, kaže da su šanse da se bebe rode istog dana iznose nekoliko miliona prema jedan i da se upravo to dogodilo porodici Dalgliš.

Mlađi 16 godina

Medicina je i ranije zabeležila rođenje blizanaca sa razmakom od nekoliko godina. Nesumnjiv rekord drži Engleskinja Džejn Dejvis koja je u decembru 1989, posle veštačke oplodnje spermom supruga Alana, rodila ćerku Emu, a 16 godina kasnije, iz jednog od preostala 22 embriona, njenu dvojajčanu bliznakinju Nijam. Iako zakon nalaže da se embrioni unište posle pet godina, lekari su smatrali da ovaj par zaslužuje poseban tretman jer je Džejn posle prvog porođaja imala 10 pobačaja i tri vanmaterične trudnoće, a jedna beba joj je umrla šest meseci po rođenju.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 10:34
Ovo su već spekulacije i kalkulisanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online