Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.12.2011.
20:31
Smedia A

Saznajte sve o Đavoljoj bibliji

Jedan od najintrigantnih rukopisa na svetu Đavolja bibilija biće izložen u Pragu do 6. januara. Kodeks Gigas, kako se originalno zove nastao je u 13. veku u sadašnjoj Češkoj, a sada se čuva u Stokholmu. Preživeo je požare i ratove, ali su neke strane uklonjene. Prema legendi Bibliju je počeo da piše monah koji je osuđen da bude živ zazidan, a završio ju je pali anđeo Lucifer.

Đavolja biblija je jedan od najintrigantnijih rukopisa ikada pronađen
 

Kodeks Gigas je najveći srednjovekovni rukopis na svetu. Poznat je pod nazivom Đavolja Biblija, zbog velike ilustracije koja predstavlja đavola, a koja se nalazi unutar knjige, kao i zbog legende koja ga okružuje - dokument je napisan na latinskom, a dodatno sadrži hebrejski, grčki i slovenski alfabet (ćirilični i glagoljski).

Smatra se da je nastao u ranom 13. veku u Benediktinskom manastiru Podlažice u Bohemiji (sadašnja Češka Republika). Rukopis sadrži Bibliju Vulgatu, kao i mnoge istorijske dokumente, sve napisane na latinskom.

Tokom Tridesetogodišnjeg rata 1648, čitavu kolekciju je odnela švedska vojska, kao deo ratnog plena i sada se čuva u Nacionalnoj biblioteci Švedske u Stokholmu, mada obično nije izložena.

Kodeks se nalazi u drvenoj kutiji prekrivenoj kožom i ukrasnim metalom. Sa svojih 92 cm dužine, 50 cm širine i 22 cm debljine i težinom od 75 kilograma to je najveći poznati srednjovekovni rukopis.

Kodeks Gigas je sastavljen od 310 listova pergamenta uglavnom načinjenih od koža 160 magaraca i verovatno teladi. Reč je o najvećem i najzagonetnijem srednjovjekovnom rukopisu.

Prvobitno je sadržao 320 strana, ali su neke od njih vremenom uklonjene. Nije poznato ko ih je uklonio i u koju svrhu ali je verovatno da su sadržale monaška pravila Benediktinaca. Rukopis je ispisao samo jedan pisar.

Veruje se da je kodeks načinio monah Herman u Benediktinskom manastiru Podlažice, u blizini Hrudima. Manastir je uništen tokom 15. veka. Izveštaji u kodeksu završavaju se zaključno 1229. godinom.

Kodeks je kasnije zaveštan Cistercitskom manastiru Sedlek, a potom ga je kupio Benediktinski manastir Brevnov. U periodu od 1477. do 1593. godine čuvan je u biblioteci manastira Brumov, dok nije odnijet u Prag 1594. da bi postao dio kolekcije Rudolfa II.

Spasen od plamena

Krajem Tridesetogodišnjeg rata, 1648. godine, celu kolekciju odnela je švedska vojska kao deo ratnog plena. Od 1649. do 2007. rukopis je čuvan u Švedskoj kraljevskoj biblioteci u Stokholmu. Mesto njegovog nastanka je predstavljeno maketom u muzeju grada Hrasta.

Kodeks je pretrpeo oštećenja 7. maja 1697. kada je veliki požar buknuo u kraljevskom dvorcu u Stokholmu, zahvatajući i kraljevsku biblioteku. Kodeks je spasen od plamena tako što je izbačen kroz prozor prilikom čega su verovatno neki listovi odleteli i dan-danas nedostaju.

Nakon punih 359 godina, Kodeks Gigas je nakratko vraćen u Prag, gde je izložen u Narodnoj biblioteci Klementinum, u posebnom staklenom trezoru, uz velike mere obezbeđenja. Dragoceni rukopis je prethodno iz Stokholma posuđivan samo radi izložbi u Berlinu i Njujorku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.12.2011. 23:07
Sljedbenici sotone velicaju sve njihove skrabotine i vjerovanja i pri tome ne biraju sredstva kojim ce sirokim narodnim masama na jezuitski lukavi nacin objaviti da je crno zapravo bijelo,da je ova knjiga puna wc materijala neka ''Biblija''.Nedostaje ovde pismo apostola Petra kralju Pepinu,Konstantinova darovnica,protokol sionskih mudraca..mogao bih ovako nabrajati danima...rimokatolicka institucija je nastala na falsifikatu i toj metodi su ostali vjerni.Sve sto dolazi od njih je planski i smisljeno...vjera sa tim nema dodirne tacke.
Ponedeljak 26.12.2011. 02:51
DJavo nema potrebu da pise nikakvu bibliju. Pre ce biti da je pisano nesto sto nije odgovaralo samom svestenstvu mozda neke istine i tumacenja koja nisu bila pogodna za tadasnje sire mase.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online