Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 19.12.2011.
21:48
Jutarnji.hr A

Krmak iz Velike Gorice umislio da je pas

Hoda uz nogu svom gospodaru Joži Kovačiću, čuva dvorište i ne boji se komšijskih pasa. Kada ne stražari, šeta s vlasnikom po selu i odlazi u obližnju kafanu, a ponekad čak s Jožom ode i u lov. Ali ne, to nije pas, već divlji krmak Jablan.

Neobična ekipa: Jablan i Joža

Kad se zaprlja u blatu, Joža ga u dvorištu kupa šamponom i četka dlaku. On je najbolji prijatelj svoga vlasnikaJožin najodaniji prijatelj. Zove se Jablan i nije pas već - divlja svinja.

Vepar Jablan glavna je senzacija u selu Kozjača u blizini Velike Gorice. Svi ga vole i prihvatili su ga kao najobičnijeg kućnog ljubimca. Vlasnik Joža ga je jednom, kao pravog lovačkog psa, poveo sa sobom u lov.

"Kada je Jablan ušao u lovački dom, svi su se od straha popeli na sto", kroz smeh kaže Joža.

Ogroman, smeđi vepar ima oko 100 kilograma. Novinarsku ekipu, koja je došla da napravi priču o njemu, onjušio je i potom seo pored nogu svoga gazde, a ovaj ga je kao vernog psa pomazio po glavi.

"Pogledajte kakvu grivu ima naš Jablan, kao najlepši konj u selu", ponosno kaže vlasnik ovog neobičnog divljeg vepra.

A onda je podigao sve četiri da ga malo češkaju

Prijateljstvo hrvatskog seljaka i divljeg krmka počelo je kada je Joža sa kolegama lovcima ubio jablanovu majku u šumi. Joža je naišao na promrzle divlje prasiće i nije imao srca da ih ostavi. Poveo ih je sa sobom kući, čuvao ih u štali i na flašicu hranio kozjim mlekom.

Posle dve nedelje dva prasenceta su uginula, a Jablan je ostao sam. Čim je ojačao, počeo je da ide za svojim gospodarom. Gde Joža tu i Jablan. Misleći da je za vepra bolje da bude u društvu ostalih divljih svinja, Joža ga je nevoljno odveo kod kolege lovca koji u svojoj štali drži nekoliko divljih svinja.

Kada je posle tri nedelje otišao da ga obiđe i odnese mu "poslastice" Jablan je ostao gladan pored ostalih halapljivih divljih svinja. Joža se sažalio i ostavio otvorena vrata da Jablan može krene za njim ako želi. Jablan nije oklevao, krenuo je za vlasnikom i otad su Joža i Jablan nerazdvojni prijatelji.

Pposmatrajući ovu životinju stiče se utisak da je zarobljena u pogrešnom telu. Trči za gazdom po dvorištu, gura ga njuškom kad zastane, traži da se nastavi da se igraju. A onda dobije poriv da bude malo svinja i uskoči u blato da se valja.

Ponedeljak 19.12.2011. 22:09
Spasao jedan divlji vepar devojcicu od podivljalog jelena,rasporio ga kljovama u kafani lovackog doma negde oko Valjeva,. Otac devojcice i gazda kafane cascavao vepra pivom pa je postao atrakcija gostima u kafani,.Svak mu zabode grlic piva na kljovu a vepar popije naiskap. Uzivao vepar neko vreme al se jedan dan srusi i odape papke Gazda digne frku misleci da je otrovan,zove veterinara ali.......... ovaj konstatova da umro od ciroze jetre. Previse su ga voleli
Ponedeljak 19.12.2011. 23:18
Ko zna sta mu je i sami gazada umislio na prvoj slici...
Utorak 20.12.2011. 08:07
...pametan vepar...kao"pas" duze ce da pozivi....tako i nashi Srbi u kroatskoj kao "katolici" imaju vishe shanse da pozive i prezive pa se zato mnogi "valjaju u blatu NDH"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online