Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 07.12.2011.
14:03
24sata.rs A

Kako su nastajala naša prezimena?

Ljudi u Srbiji često nose ista prezimena i iako nisu u srodstvu, ima nešto što ih povezuje, a to je njihovo poreklo. Tako su neka od najčešćih prezimena poput Jovanović, Petrović ili Nikolić nastala prema imenima pravoslavnih svetaca, a koja, opet, vode poreklo od grčkih, hebrejskih ili latinskih imena.

Prezime pevačice Jelene Karleuše ima značenje "čupava kosa"
 

“Mnogi ne znaju šta znače naša prezimena. Mi ih stičemo rođenjem i prihvatamo ih kao što prihvatamo boju očiju, boju kose, stas, glas”, ističe Zagorka Vavić-Gros, profesorka u penziji. Ona je u svojoj knjizi “Prezimena su čuvari našeg jezika” dala više od 40 načina po kojima su srpska prezimena nastajala i, iako ima onih koja poreklo vode po fizičkim nedostacima (Grbić, Ćorić), životinjama (Jarić, Čortan-šaran) ili čak socijalnom statusu (Čipčić - kmet, Spaić - spahija), najviše su ipak nastajala od muških ili ženskih imena.

- Najčešća prezimena nastala su od svetovnih imena Jovan, Petar, Nikola, Stefan, Đorđe - objašnjava Zagorka Vavić-Gros za “24 sata”.

Nekad se, navodi autorka, čak pogrešno interpretiraju određena prezimena kao što su Topalović, Lutkić ili Mutavdžić, koja prema nazivu mogu sugerisati na značenje.

- Topalović nije od topao, već od turcizma i znači hrom, kao što ni Lutkić nije nastalo od lutke, već od nadimka Luta za Milutina - dodaje.

Ipak, mnogo interesantnija prezimena za izučavanje bila su ona koja ne srećemo tako često u našem narodu, a poznata su nam, poput Ćuruvija, Karleuša, Šormaz...

- Šormaz je iz turskog i znači “svež”, Karleuša je “čupava kosa”, dok Ćuruvija predstavlja “onaj koji juri ćurke” i pogrdno je prezime - priča Zagorka Vavić-Gros.

U Srbiji nema statističkih podataka o tome koliko ima različitih prezimena, po nekim procenama, oko dve trećine srpskih prezimena završava na -ić.

- Do sada je popisivanje bilo anonimno, ali sada ćemo napraviti zanimljivu analizu i imena i prezimena, kojih ima najviše, kojih najmanje, koliko ukupno - navode u RZS.

Veliki, a mali i hromi
Sprske pisce Aleksu Šantića i Branka Ćopića, kao i dramskog pisca Zdravka Šotru, veže hromost, ali ne kao fizički nedostatak već kao zajedničko značenje njihovih prezimena. Takođe, velikani poput lingviste Ivana Klajna i književnika Danila Kiša su u u stvari “mali”, što je značenje njihovih prezimena na nemačkom, odnosno mađarskom.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 14:10
Koja trandza
Sreda 07.12.2011. 14:27
mene zanima kojim ukrstanjem je nastala ova osoba sa slike?
Sreda 07.12.2011. 14:48
Bas ste nasli za zgodno da ovu doticnu na slici "povezete" sa istorijskim poreklom i nastajanjem imena i prezimena...???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online