Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.12.2011.
14:31
Blic A

Izložba "Ljudski zoo vrtovi"

Ljudi, među njima čak i žene i deca, kao izložbeni eksponati u zoološkom vrtu. Antička istorija? Ne! Reč je o praksi koja je u razvijenim zemljama 19. i 20. veka bila svakodnevica, a o čemu će više saznati posetioci neobične izložbe koja je otvorena u Parizu, a čiji je kustos bivši francuski fudbaler Lilijan Tiram.

Modeli glava urođenika koji su izlagani na sajmovima širom Evrope kao životinje
 

Polugoli Afrikanci su terani da glođu kosti kako bi bili uverljiviji kao "ljudožderi" na sajmu u Francuskoj; deca američkih Indijanaca su prikazivana na vašarima; čitave porodice iz Azije i Južnog Pacifika su držane iza rešetkama u evropskim zoo vrtovima; pripadnici plemena Zulu su morali da plešu na podijumima širom Londona. Takva je bila sudbina podanika evropskih kolonija - sve do 1958. godine!

Izložba "Ljudski zoo vrtovi: original divljaštva", koju je priredio bivši fudbaler Lilijan Tiram, prati vreme od kada je Kristofer Kolumbo izložio šestoro Indijanaca u Španskom kraljevskom sudu 1492. godine, što je kasnije postalo masovna zabava u 19. veku i početkom 20, piše londonski "Gardijan".

Lilijan Tiram, poznati bivši fudbaler, kustos je izložbe
 

Na milione gledalaca okupljalo se da gleda "divljake" u zološkim vrtovima, cirkusima, selima i "paradama nakaza" od Londona do Sent Luisa, od Barselone do Tokija. Ti "ljudski primerci" i "živi muzeji" koristili su kako kolonijalističkoj propagandi, tako i naučnim teroijama o takozvanim rasnim hijerarhijama.


Godine 1906. pigmej Ota Benga bio je izložen u kavezu za majmune u njujorškom zoološkom vrtu u Bronksu, što je izazvalo kontroverze - pre nego što je odveden u sirotiše za "crvenokošce". Kasnije je izvršio samoubistvo. Dlakava žena iz Laosa, poznata kao Krao, bila je izložena krajem 19. veka kao "karika koja nedostaje" između čoveka i orangutana. Dečak Vilijem Henri Džonson, crnac iz SAD koji je rođen sa smanjenom glavom, otkupljen je od svojih roditelja kada je imao samo četiri godine. Izlagan je u dlakavom kostimu i teran da stenje.

Izložba prati sudbine oko 35.000 ljudi
 

- Morate imati hrabrosti da kažete da svako od nas ima predrasude, a predrasude imaju svoju istoriju. Izložba objašnjava pozadinu rasističkih ideja i strah od "drugih" koji je opstao do danas - kaže Tiram, koji je rođan na karipskom ostrvu Gvadalupe.

Izložba prati sudbine oko 35.000 ljudi koji su izlagani u zoološkim vrtovima. Među

Zanimljivo:

* Pleme afričkih ljudoždera pozvalo Čedu na ručak

njima su bili i preci poznatog fudbalera i Tiramovog saigrača Kristijana Karembea, koji su došli u Pariz iz Nove Kaledonije. Sebe su smatrali ambasadorima svog naroda, ali su zatočeni u kavezima u Parizu, a kasnije i u Nemačkoj, gde su predstavljani kao "ljudožderi".

Postavka je izložena u pariskom muzeju De ke branli, posvećenom nekada kolonizovanim kulturama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2011. 16:17
Vecita proevropska, belacka filosofija: porobljavanje, iskoristavanje, pljacka.. Pa dok se dogovore koja konfesija je bolja: katolicka ili protestantska... Pa dok smisle kako ce ostalim, slabijim Evropljanima da sve pokradu i da ih rasture... I onda - na ostale kontinente! Budale. Umisljene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online