Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
14:43
24sata.rs A

Svaka peta žena u Srbiji uspešna zahvaljujući spletkama!

Žene u Srbiji su uspešne ukoliko su vične spletkama, ako su aktraktivne i doterane, a cena za to je zanemarena porodica, smatra većina anketiranih u istraživanja "Građani Srbije o rodnoj ravnopravnosti", a savetnica OEBS-a za ravnopravnost polova u Srbiji Biljana Maletin ocenjuje da rezultati ukazuju na to da kod nas i dalje postoji razlika u poziciji polova.

Foto: Ilustracija
 

Rezultati Istraživanja, koje je prošle godine sproveo Institut društvenih nauka, pokazali su da 21 odsto ispitamnih smatra da žene postižu uspeh u poslu prvenstveno zahvaljujući svom izgledu i spletkama, dok 37 odsto misli da uspešne, poslovne dame neminovno moraju da zanemare porodicu.


Da su žene na selu daleko od ravnopravnosti smatra 73 odsto građana, dok 17 odsto ispitanih veruje da je glavni razlog za seksualno uznemiravanje - neprilično ponašanje pripadnica lepšeg pola.

Prema rezultatima, 86 odsto anketiranih nije imalo iskustvo rodno zasnovanog nasilja u porodici, polovina je rekla da ne glasa za nekog na osnovu pola, dok 81 odsto misli da su žene češće u opasnosti da izgube posao zbog porodičnih obaveza.


Podaci, kako je za beogradske agencije rekla Maletin, pokazuju da ni žene ni muškarci u Srbiji ne žive lako, jer je standard za sve građane podjednako nizak, ali da ipak postoji razlika u poziciji polova.


"Razlike se najbolje vide i najdramatičnije su u oblasti zapošljavanja. Postoje razlike u stopi aktiviteta žena i muškaraca, u njihovoj poziciji na tržištu rada, šansama za zapošljavanje, stepenu diskriminacije, razlike u platama", navela je Maletin.


Građani te razlike vide "golim okom" i kako je Maletin objasnila, prvenstveno ih prepoznaju kao nasilje nad ženama, koje je, naglasila je, u Srbiji veoma rasprostranjeno.

I u privatnom životu žene i muškarci nisu ravnopravni, jer pripadnice lepšeg pola imaju više obaveza, što im otežava izlazak na trazište rada, smatra sagovornica i dodaje da se na većini upravljačkih pozicija jasno vidi odsustvo dama.

Nedelja 13.11.2011. 14:49
Dok sam bila klinka secam se bio je neki konkurs lista "prakticna zena" koji je na takmicenje pozivao sve zene koje uspevaju da uklope posao i porodicu...jedna moja rodjaka se prijavila na insistiranje njenih prijatelja jer je retka zena koja je uspevala da bude svaki dan elegantna s frizurom da uspe da napravi rucak da pazi na decu i pritom pravi karijeru...Konkurencija je verovali ili ne bila ostra i moja rodjaka je osvojila trece mesto...Bilo je zanimljivo citati kako su te zene to uspevale i kako su i brakovi bili uspesniji...danas se nista ne radi kako treba pod izgovorom da se ima posla da je stres da nije lako i jedno dete izvesti na put...a spletkarenje je u modi bilo odvajkada...
Nedelja 13.11.2011. 16:16
Ako su atraktivne, obrazovane, intuitivne (sto i jesu), muskarci su ga "nastradali" ali i zene, koje su manje-vise uspesne u poslovnom zivotu. Kada proradi zenska sujeta, nastradali su svi koji im stanu na put a posebno zene, ako su dovoljno inteligentne ali nisu atraktivne. "Blazenost" zenskog vodeceg osoblja...kako to lepo zvuci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online