Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.11.2011.
19:25
Smedia A

Cvećar iz Njujorka se dopisivao 20 godina sa Gadafijem

Više od četiri decenije cvećar Luis Slamovic razmenjuje pisma sa svetskim državnicima. U njegovoj privatnoj kolekciji nalazi se čak 6.000 pisama i razglednica, među kojima značajno mesto zauzima prepiska sa ubijenim libijskim vođom Moamerom Gadafijem.

Dopisivanje sa cvećarom je počelo 1969. godine, nekoliko dana posle vojnog puča pod Gadafijevim vođstvom u Libiji
 

Luis Slamovic, stanovnik Njujorka, je kolekcionar pisama i autograma, ali ne zvezda šou biznisa, već državnika, diktatora i revolucionarnih vođa. Punih 20 godina, ovaj Jevrej, cvećar u penziji, koji živi u Bruklinu, brižljivo se dopisivao sa bivšim libijskim vođom Moamerom Gadafijem.

Neobičnu priču prvi je objavio “Njujork post”, a onda i svi drugi veliki svetski tabloidi. Sve je počelo davne 1969. godine, nekoliko dana posle vojnog puča pod Gadafijevim vođstvom u Libiji.

Kad državnik odgovori

Luis Slamovic poslao je pismo sa čestitkama za osvajanje vlasti i tom prilikom zamolio Gadafija da mu pošalje fotografiju sa posvetom, kojom bi obogatio svoju kolekciju "Bliski istok".

Naravno da nije ni sanjao da će mu se želja ispuniti. Ali, mesec dana nakon

"famoznog" pisma, stiglo je veliko iznenađenje: odgovor lično od Gadafija i slika sa posvetom! Gadafi mu je u pismu zahvalio na ljubaznoj čestitci.


Prepiska dvojice ljudi koji se nikada u životu nisu sreli nastavljena je čestitkama za svaki Božić, ali i u nekim drugim prilikama.

“Vruće teme”

Vremenom, cvećar se odvažio da sa svojim novim prijateljem načne razne "vruće"

teme.
“Jednom prilikom sam mu napisao da Izrael kao država nikada neće nestati, jer je to neodvojivi deo židovske nacije. Vidno iziritiran mojom arogancijom, jer sam ga izgleda taknuo u "bolnu tačku", odgovorio mi je 'Amerikanci koriste terorizam protiv palestinskog naroda, snabdevajući oružjem i avionima Izraelce kako bi što lakše mogli da napadaju palestinske kampove. Ako SAD postane agresivna prema nama,

Libija će postati drugi Vijetnam' ", prepričava cvećar svoju prepisku sa pukovnikom iz davne 1981. godine...

Kad CIA prati

Nakon saznanja koju je ulogu odigrala Libija u napadu na avion Pan Ama gde je poginulo 270 putnika, u Škotskoj, 1988.godine, Njujorčanin je počeo da oseća strah. Pored toga, CIA je postala čest "gost" u njegovom domu... To je dovelo do odluke o prekidu razmene pisama sa libijskim liderom.
"Gadafi je počinio zločin protiv humanosti. Nisam više želeo ništa da imam sa njim", poverio se cvećar novinaru “NP”.

Samo hobi

Kada su krenule glasine o ustanku pobunjenika u Libiji, cvećar je želeo da se uveri da li je to istina. Uzeo je olovku u ruke i napisao:

“Ako se ne brineš o svom narodu, tvoj narod će se pobrinuti za tebe.”

Pismo, nalik proročanstvu, vratilo se, neotvoreno, na početnu adresu.

Za FBI i CIA, koje su bezuspešno pokušavale da shvate sve ove godine, 6.000 pisama i kolekcionarskih autograma, cvećar iz Bruklina kaže:


”Niti sam se bavio niti se bavim politikom. Ovo je samo moj hobi.”

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 08:50
Mislim da je bolje da nije progovorio i "odao" svoj hobi.....nece vise dugo uzivati u nekim pismama....FBI i CIA vec kuca na vratima.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online