Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 02.11.2011.
00:09
Srna A

Porez treba da plaćaju i mrtvi građani?!

Kada se nađu u teškoj budžetskoj situaciji, vlasti svih zemalja sve češće pribegavaju uvođenju neobičnih poreza - od poreza na slano, slatko i masno do poreza na milionere i mrtve rođake!?

"Slatki" porez u Mađarskoj

Porez na slatkiše zbog zdravijeg načina života

U Mađarskoj je stupio na snagu tzv. "slatki" porez na prehrambene proizvode sa velikim sadržajem soli i šećera. Mađarski proizvođači bombona, čipsa, grickalica i torti, kao i osvežavajućih napitaka, treba da uplate u budžet od pet do dvadeset odsto vrednosti proizvoda, prebacujući, naravno, uplaćene sume na potrošače.

Kada je reč o uvozu takvih namirnica, porez treba da plate veliki uvoznici. Prvobitno su mađarski zakonodavci hteli da oporezuju još i mađarske kobasice pod izgovorom povećanog sadržaja soli, ali su shvatili da će to biti previše i da bi građani mogli da se pobune.

Kao opravdanje za novi porez vlasti su ukazale da je neophodno boriti se za zdrav način života. Kako je istakao poslanik mađarskog parlamenta Šandor Font potrošačima se na ovaj način poručuje da ne treba da koriste nezdrave namirnice, koje su uz to postale skupe, a proizvođačima se daje na znanje da ne bi bilo loše smanjiti sadržaj šećera i soli u proizvodima. Vlasti su posebno podvlačile da ovakav porez, koji se tiče namirnica sa povećanim sadržajem šećera, već postoji u Danskoj, Finskoj i Norveškoj.

Vlasnici mađarske kompanije "Čio čips" odustali pd izgradnje nove fabrike zbog novog poreza

Proizvođači su naravno počeli da protestuju. Kako je podvukla Reka Šolozi, predstavnica Mađarske asocijacije preduzeća prehrambene industrije, usvajanje takvog poreza poslednji je korak koji će udariti pre svega po sitnim lokalnim proizvođačima.

Takođe, velike strane prehrambene kompanije će otići iz Mađarske, a crno tržište robe sa povećanim sadržajem soli i šećera će procvetati.

Mađarska štampa piše da su nemački vlasnici mađarske kompanije "Čio čips" doneli odluku da odustanu od planova izgradnje nove fabrike za proizvodnju kokica. A mađarska kompanija koja proizvodi energetski napitak "hel" takođe je izjavila da u nastalim uslovima neće proširivati proizvodnju. Ipak, mađarske vlasti su uverene da će u svakom slučaju porez donositi u budžet 106 miliona dolara godišnje.

"Masni" porez u Danskoj

Početkom oktobra u Danskoj je stupio na snagu novi porez, koji je dobio naziv "masni", jer oporezivanju podleže produkcija sa sadržajem masti po stopi 2,90 dolara za kilogram masnoće. Zbog poreza, prema proračunima Danske konfederacije industrije, prosečan hamburger će poskupeti za 0,15 dolara, a prosečno pakovanje putera za 0,40 dolara.

Nigde, osim u Danskoj, nema poreza na masti

Danski proizvođači se žale da je sistem oporezivanja veoma komplikovan: vlasti planiraju ne samo da prate sadržaj masti u konačnom proizvodu, već i da oporezuju korišćenje masnoća u procesu pripreme.

Troškovi na uspostavljanje sistema kontrole prebačeni su na proizvođače i iznosiće u narednoj godini 28 miliona dolara.

Danske vlasti su sa zadovoljstvom istakle da dodatni porezi na šećer, čokoladu i osvežavajuće napitke postoje još u nekim zemljama, a porez na masti je inovacioni - takvog nigde nema! Vlasti su podvukle da je porez na masnoće usmeren na borbu za zdrav način života i treba da dovede do toga sa prosečni životni vek danskih građana, koji je sada nešto niži od 79 godina "skoči" u narednih deset godina za tri godine.

SAD: Specijalni porezi za bogate

Diskusija između američkih demokrata i republikanaca o tome šta da se radi sa porezima u kontekstu predstojećih predsedničkih izbora, kao i o neophodnosti da se smanji budžetski deficit, stupila je u akutnu fazu.

Porez na milionere

Predsednik Barak Obama insistira da na otvaranje novih radnih mesta treba potrošiti još 447 milijardi budžetskog novca, a radi toga je potrebno uvećati poreske prilive.

Republikanci podvlače da će uvećanje poreskih priliva učiniti besmislenim sve planove za otvaranje radnih mesta pošto će neophodost plaćanja više novca budžetu naterati biznismene da smanje troškove proizvodnje.

Krajem septembra predsednik Obama je izneo plan uvođenja specijalnog poreza za lica koja zarađuju godišnje milion dolara i više. Takvih u SAD, podvukla je administracija, ima 240 hiljada, ili 0,17 odsto svih poreskih obveznika. Visina poreza još nije određena mada su republikanci već oštro kritikovali ideju. Kako je ukazao predsednik Budžetskog komiteta Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan, takav porez je kretanje u pogrešnom pravcu, zato što može da dovede do klasnog (socijalnog) rata.

Rusija: Porez na umrle rođake?!

Neki Moskovljani su u septembru sa čuđenjem primetili da je uveden porez na umrle rođake?! U dokumentima za plaćanje komunalnih usluga onih porodica koje su

svojevremeno privatizovale stan bez podele udela i kod kojih je jedan od učesnika privatizacije preminuo iznenada se pojavio još jedan platiša, navodi "Glas Rusije". U centru koji vrši slanje priznanica objasnili su im da je ovaj platiša upravo preminuli rođak.

Živ ili mrtav, plaćaće porez na imovinu

Na pitanje zašto se on pojavio kao platiša upravo sada, mada je umro pre nekoliko godina, usledio je odgovor: Zato što smo tek sada dobili potpune informacije o sastavu lica koja su učestvovala u privatizaciji bez podele udela.

Na pitanje kako komunalne usluge može plaćati čovek koji ne živi u stanu i ne koristi ih, usledio je odgovor da platiše nisu samo lica koja žive u stanu, već i vlasnici. Na pitanje kako se vlasnikom može smatrati - preminuli, usledio je odgovor da nikakva smrt ne ukida prava vlasništva?!

Građani su mogli da se žale pravnicima specijalizovanim za stambena pitanja i da dobiju sledeće objašnjenje: prema aktuelnom ruskom Stambenom zakonodavstvu, svi vlasnici stanova treba da snose troškove za održavanje ovog stana u dužnom stanju, što znači treba i da snose troškove za komunalne usluge. I ništa se ne govori o tome da li su to živi ili mrtvi vlasnici. I jedni i drugi imaju jednake obaveze?!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 17:57
idiotizam.
Sreda 02.11.2011. 07:11
Lancani sistem poreza i taksa nam pojede 60-70% zarada. To su realne pare, dobijene radom vecine, a ogromni deo ide kao zalog i kamata bankama koje stampaju novac i ne placaju porez, jedino sto potkupljuju vlast. Ceo sistem je istorijska prevara, "feudalizam bez zemlje" pomocu stampanih para, a mi opljackani tezaci. Dok se taj finansijski sistem prevare u osnovi ne izmeni, nema pomoci i resenja.
Sreda 02.11.2011. 00:14
Devize, devize..bombone,cokolada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online