Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.10.2011.
16:51
Beta A

Predsednikov sin potrošio milione državnih para na stvari Majkla Džeksona

Sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje spiskao je više od 70 miliona dolara do kojih je došao korupcijom, na kupovinu vile u Malibuu, privatnog aviona i stvari koje su pripadale Majklu Džeksonu, saopštila je vlada SAD.

Teodoro Ngema Obiang Mange, predsednikov sin i ministar za šumarstvo u Ekvatorijalnoj Gvineji, zloupotrebljavao je službeni položaj radi sticanja miliona dolara za ličnu upotrebu, navodi se u dva zahteva za konfiskaciju imovine koja su podneta pred sudovima u Los Anđelesu i Vašingtonu.

U zahtevima se tvrdi da Mangeova imovina može biti konfiskovana jer je je stečena proneverom i krađom državnog novca iz koristoljublja, a američka vlada je izrazila nameru da od Ngeme oduzme 70 miliona ukradenih dolara "u korist naroda zemlje iz koje je taj novac uzet".

"Šaljemo poruku koja je jasna i glasna: Sjedinjene Države neće biti skrovište za novac korumpiranih svetskih lidera koji je stečen ilegalno", rekao je pomoćnik američkog državnog tužioca Lani Brever.

Američke vlasti veruju da je Ngema, sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje Teodoroa Obianga Ngeme, stekao više od 100 miliona dolara preko raznih "šema", dok je bio ministar za šumarstvo u ovoj afričkoj zemlji sa značajnim naftnim i šumskim bogatstvom.

Među tim "šemama" bio je zahtev da strane firme plaćaju posebnu "taksu" za poslovanje u Ekvatorijalnoj Gvineji kao i da Ngemi mlađem daju poklone i besplatne usluge, navodi se u sudskim spisima.

Ngema se optužuje da je zahvatao u prihode od eksploatacije prirodnih bogatstava zemlje i od toga živeo raskošno - iako mu je na raspolaganju bila državna plata od 6.800 dolara mesečno.

Predsednikov sin je tako utrošio 30 miliona dolara na kupovinu vile u Malibuu u Kaliforniji, 38,5 miliona dolara na privatni "galfstrim" lir džet i oko 3,2 miliona dolara na stvari pokojnog Majkla Džeksona kao što su rukovica prekrivena kristalom sa njegove "Bad" svetske turneje i košarkaške lopte sa potpisima Džeksona i Majkla Džordana.

Prema podacima federalnih zvaničnika, Ngema je za sebe pkupio i ovogodišnji model "ferarija" vredan 530.000 dolara. Takođe je imao 24 luksuzna automobila u vrednosti od oko 10 miliona dolara, koje je prvo držao u muzeju automobila u Los Anđelesu, a potom ih prebacio u Francusku.

Kada su ga banke pitale odakle mu tolike količine gotovog novca, Ngema im je davao raznorazne odgovore kao što su - porodično nasleđe i profiti od trgovine skupim i uvoznim automobilima.

Sreda 26.10.2011. 16:56
Добро је да Борис Тадић нема сина. Ко зна нашта би он све потрошио паре до којих је дошао пљачком и корупцијом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online