Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.10.2011.
17:51
24sata.rs A

Pečeni pas specijalitet u Vijetnamu

Tokom poslednjih godina u Vijetnamu se ubrzano razvija ugostiteljstvo, a broj restorana na čijem meniju je pseće meso iz dana u dan je sve veći. Pošto je potražnja za psećim mesom naglo skočila, osmišljen je i novi zanat- otimanje kućnih ljubimaca.

Krajem svakog lunarnog meseca, muškarci jedu pseće meso nadajući se da će time odagnati zlu sreću
 

Vijetnamac Ngujen Van Kuong ispričao je policiji da je čuo komšije da viču "lopovi, lopovi", a dva čoveka na motorciklu su već zgrabila njegovog voljenog "Garova" i krenuli da beže. Kuong i jedan komšija su potrčali ka automobilu kada su profesionalni lopovi pasa počeli da na njih bacaju cigle pa je jedna pogodila u glavu suseda i na mestu ga ubila.

Članovi organizovanih "bandi šintera" u odbrani koriste sve od cigala, močuga, do strela, kako bi zaplašili seljake i sebi obezbedili unosnu zaradu.

Meso psa kao specijalitet

"Kradljivci pasa postaju sve agresivniji, oni uzimaju pse seljacima u po bela dana", kaže AP-u Tran Te Tieu, šef policije u selu Hung Dong u centralnoj provinciji Nge An.

Pseće meso je specijalitet u Vijetnamu gde je često na meniju u restoranima i trpezama tokom proslava, pogotvo na severu zemlje.


Restorani koji su se specijalizovali za ražnjiće od psećeg mesa veoma su popularni krajem svakog lunarnog meseca kada ga muškarci jedu nadajući se da će, po starom verovanju, time odagnati zlu sreću.

Pseći restorani u glavnom gradu, Hanoju, su se namnožili kako je Vijetnam postao jedna od najbrže razvijajućih ekonomija u Aziji. Kada je došlo do skoka inflacije neki Vijetnamci su potražili nove izvore prihoda.

Nešto skuplje od pilećeg mesa

Kako psi uglavnom po selima lutaju slobodno, oni su najlakša meta. Kilo mesa živog psa u Hanoju dostiže šest dolara, što je malo skuplje nego za piletinu. Prodajom jednog ukradenog kućnog ljubimca od 20 kila može se tako zaraditi više od 100 dolara, koliko iznosi prosečna plata vijetnamskog radnika. To je i te kako dobra zarada za lopove koji na motorciklima kruže selima i hvataju pse brže nego što najveštiji stručnjaci mogu da obiju kola. Nekada oni prvo parališu psa palicama sa elektro šokom i lak plen nose restoraterima.

Zapalili lopova

Pošto je policija od slabe koristi, seljaci i vlasnici ljubimaca problem rešavaju tako što se lično obračunavaju sa kradljivcima. Nekoliko lopova su batinali do smrti, a jedan otimač ljubimaca je živ zapaljen.Jednog lopova, masa je jurila i zapalila ga kada su ga uhvatili, ostavivši pritom njegove ostatke na putu kao upozorenje drugima. Sedam meštana jednog sela je povređeno u tuči sa lopovima koji su spasavajući glave koristili noževe, flaše i palice.

U južnoj provinciji Sok Trang, dva čoveka su se predala policiji 26. septembra, dan nakon što su strelom smrtno pogodili u srce vlasnika psa koji ih je jurio.

"Stanovnici ističu da policija samo novčano kazni lopove i pusti ih. Krivično se goni samo lopov ako ukrade imovinu vrednu dva miliona donga (97 dolara), a psi su mnogo jeftiniji, pa lopovi eventualno samo plate kaznu od 50 do 100 dolara", rekao je za lokalne novine u provinciji Nge An zamenik islednika Ho Ba Vo.
 

Sve unosnija trgovina psima je počela da prelazi i granice pa je policija u Tajlandu prošlog meseca uhapsila dvojicu švercera koji su pokusali da u Vijetnam prokrijumčare 120 pasa naguranih u vreće.


U avgustu je u kavezima u jednom kamionu otkriveno 1800 pasa koji su bili transportovani u Vijetnam.

Pseće meso vole u Kini, Južnoj Koreji i na Filipinima

Kulinarska tradicija s psećim mesom, popularna je i u Kini, Južnoj Koreji i na Filipinima, međutim, nailazi na sve veći otpor zaštitnika životinja u Vijetnamu.

Jedan bivši radnik u ambasadi SAD bio je toliko revoltiran restoranima sa psećim mesom da je počeo, uz pomoć kalifornijske organizacije Kairos koališn, da promoviše zaštitu i humaniji tretman za četvoronošce u Vijetnamu. On kaže da Vijetnamci već usvajaju zapadni način držanja kućnih ljubimaca, čime i objašnjava zašto dolazi do tako krvavog rata između lopova i vlasnika.

Jeo bi svog ljubimca

Upitan da li bi ikada više mogao da jede meso svog psa, vlasnik jednog otetog ljubimca je odrično klimao glavom.

"Ukoliko poželim pseće meso, otišao bih u restoran", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 18:22
Evo biznisa za nas.osloboditi se mnogobrojnih copora lutalica u Srbiji,i pritom zaraditi.da ojacamo mali izvoz
Utorak 04.10.2011. 17:56
BLJAK...neznam dali bi jeo ja njega il on mene!
Utorak 04.10.2011. 22:11
Nedeluje loše , uz malo piva , ljute papričice i kupusa ! ummmmmmmm !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online