Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 13.09.2011.
17:32
Vestionline A

BiH udžbenik: Ovca daje med, a puž je veselo prolećno biće

Učenici u BiH iz školskih udžbenika uče da ovca daje med, a krava batak, da je polarni medved šumska životinja, vuk živi na grani, a puž veselo prolećno biće.

Smoki i Nutela krem 

Sporni udžbenici izdavača "Nam" čak služe i kao reklamni prostor pa se u njima reklamiraju slatkiši Nutela i Smoki, pišu mediji iz BiH. 

U udžbeniku za prvi razred postavljeno je pitanje koje proizvode daju konj i zec. Od učenika se traži i da dopune ko sedi na stolicama, i to na crtežu na kojem nema ni jedne stolice ili da odgovore kreću li se pešaci pravilno na crtežu na kojem nije nacrtan ni jedan pešak, a sabraćajni znakovi postavljeni su na sred kolovozne trake.

Udruženje izdavača udžbenika u BiH navodi da je do ove tragikomične situacije došlo zbog višegodišnjeg favorizovanja jednog izdavača. Naime, iz udžbenika izdavačke kuće "Nam" trebalo bi da uče učenici prvog, drugog i trećeg razreda u čak 80 odsto škola iz četiri kantona u FBiH.

Urednik kuće "Nam" Muamer Spahić tvrdi da se radi o klasičnoj podvali.

"Radi se o klasičnom poturanju, radi se o radnoj verziji udžbenika jer je izdavačka kuća 'Nam', od radne verzije napravila onu verziju koja se prodaje i u kojoj je ta greška otklonjena", objasnio je Spahić.


Izdavači, recenzenti i autori spornih udžbenika biće sankcionisani tek ako se promene pravila koja iduće nedelje treba da dogovori Koordinacija ministara obrazovanja.

"Predložiću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med, pogrešio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovoga nije bilo", rekao je Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH.

Utorak 13.09.2011. 18:04
MUJOOOOOOOOOOOO
Utorak 13.09.2011. 20:32
Можемо се смијати Федералним тл. муслиманским уџбеницима, али стање ни код нас(РС) није боље, синоћ сам помагао сину радити задаћу и у ``природи`` има: ``Које би питање поставио пилоту``? Мислим стварно,нигдје везе. нисам знао како да му помогнем са овако имбецилним задатком.
Utorak 13.09.2011. 19:05
Ovo je vise nego samo bezobrazluk: "U slučaju ovce koja daje med, pogrešio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovoga nije bilo"!!! Kako je moguce da izdavac toliko pogrijesi??? I kako je moguce da niko nije prekontrolisao prve ostampane udzbenike, u smislu pronalaska eventualnih gresaka, prije nego sto se isti pocnu dijeliti ili prodavati??? Ko placa tog izdavaca i za sta ga placa??? Ako je znao da uzme novac, a da ovakve gluposti stampa bez icije dozvole, onda bi ga trebalo sada primorati da odstampa sve jos jednom, ali kako treba!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online