Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
10:48
Tanjug A

Dadilje korisnije za društvo od bankara

Mišljenje da bankari nisu korisni za društvo, već se samo bogate na njegov račun, potvrdilo je i najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji koje ukazuje da su spremačice, dadilje i đubretari doneli privredi te zemlje opipljivu korist, dok bankari, računovođe i zaposleni u reklamnoj industriji nanose samo gubitke, prenela je radio i tv mreža BiBiSi.

Za svet je korisnije odgajanje dece od "pravljenja" para
Rezultati istraživanj nezavisne istraživačke grupe "Nju ekonomik fondejšen", čije se sedište nalazi u Londonu, pokazuju da spremačice u bolnicama donose deset funti dodatne vrednosti na svaku funtu svoje zarade, dok bankari za svaku zarađenu funtu Britaniju koštaju sedam funti.

U istraživanju, u kome se primenjivao novi metod ocene rada u proračunavanju doprinosa različitih profesija razvoju društva, zaključuje se da "nivo zarada često ne odražava realan značaj posla", ukazala je predstavnica "Nju ekonomik fondejšen" Eilis Loulor.

Analiza ličnih primanja nekoliko profesija pokazala je, kad je je reč o zaradama vrhunskih menadžera banka, da je ta grupacija u Britaniji i drugim zemljama bogato nargađena, iako se, kako ističe Loulor, "svetski finansijski sistem našao na ivici kolapsa".

Među "gubitaške" profesije po društvo, eksperti su svrstali i zaposlene u reklamnoj industriji, jer, kako ukazuju, baš reklamne kampanje bude u građanima osećaj nezadovoljstva i podstiču bezumnu potrošnju.

Čelnici i menadžeri reklamnih agencija zarađuju od 50 hiljada do čak 12 miliona funti godišnje i "jedu" 11 funti za svaku dobijenu funtu, navodi se u istraživanju.

Britanski premijer Gordon Braun je ove godine više puta kritikovao "razuzdane " domaće bankare i zatražio da se odreknu nerealno visokih bonusa i tako i sami daju doprinos izlasku iz najteže krize u kojoj se ostrvska ekonomija našla posle Drugog svetskog rata.

Ekonomske gubitke donose takođe računovođe, jer iznalaze razne mogućnosti da državi uplate niže poreze. Za godišnju zaradu od 75.000 do 200.000 funti ljudi ove profesije nanose gubitke od 47 funti za svaku zarađenu funtu.

Na drugoj strani, dadilje, spremačice, komunalni radnici obavljaju poslove koji zemlji donose prihode.

"Imajući u vidu interes društva u celini, nema ništa važnije od negovanja dece", ukazuje Loulor. Usluge dadilja omogućavaju roditeljima da nastave posao i tako donose ekonomiji Britanije 9,5 funti na svaku zarađenu funtu.

Važnu ulogu u blagostanju Britanije imaju i prerađivači komunalnog otpada, zahvaljujući kojima je ta zemlja smanjila emisiju štetnih gasova. Svaka funta njihove zarade donosi društvu dodatnih 12 funti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online