Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 04.06.2011.
21:45
SarajevoX, Vestionline A

Štrumpfovi su nacisti i komunjare

Crtani likovi poznati kao ''Štrumpfovi'' možda izgledaju nevino, ali nisu nimalo naivni, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" (Mala plava knjiga). Grupu malih plavih bića koji mirno žive među gljivama on poredi sa nacistima i Staljinovim sledbenicima.

Za njihovog lidera kaže da se ponaša veoma autoritativno i patrijarhalno, te da Štrumpfovi nemaju privatno imanje, a da njihov način života ekonomski odgovara socijalističkom.

Po francuskom sociologu, sve sami ''plavi'' nacisti

Ne samo da muški Štrumpfovi liče na naciste, tvrdi francuski pisac, već imaju i ženskog lika, Štrumpfetu, koji navodno odgovara arijevskom idealu lepote, jer ima plavu kosu i odgovarajuću figuru.

Za njihovog neprijatelja Gargamela kaže da je karikatura Jevreja, posebno zato što mu se mačak zove Azrael.

"Gargamel je ružan, prljav, ima iskrivljen nos i fascinira ga zlato", objašnjava Francuz, optužujući kreatore Štrumpfova da su rasisti.

"Prvi strip, 'Crni Štrumpfovi', mogao bi se klasifikovati kao rasna uvreda. U tom stripu Štrumpfovi su bolesni, a kad se razbole, oni ne postanu ljubičasti niti crveni, već crni, a kad pocrne, izgube razum. Postanu potpuni moroni. Da stvar bude gora, više ne mogu ni da  govoriti, samo izgovaraju 'njap njap njap'", izjavio je Bueno za ''Wall Street Journal''.

Američki izdavači su možda i prepoznali neku istinu u ovim teorijama, pošto su odbili objavljivanje tog prvog stripa. Kasnije su bolesni Štrumpfovi postali ljubičasti.

Strip o ovim likovima prvi je osmislio belgijski umetnik Pejo 1958. godine. Njihove avanture ove godine su pretvorene u film u 3D formatu, a uz njih, između ostalih, glume Hank Azaria, Nil Petrik Heris i Džordž Lopes.

Tijeri Kaliford, sin kreatora Štrumpfova, nije nimalo oduševljen time kako Bueno analizira rad njegovog oca.

"Ne slažem se sa ovom interpretacijom. Ona je nešto između groteskne i neozbiljne", poručio je on u intervjuu za ''Der Morgen."

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2011. 22:28
Arijevci su izmisljena rasa plave krvi,svetle puti i izrazito visoki i lepi sto se za minijaturne Strumpfove ne bi reklo. i on se drznuo da mi blati omiljene crtane junake iz detinjstva
Subota 04.06.2011. 22:06
Кад се мало боље погледа...
Subota 04.06.2011. 22:55
Kojim glupostima ovaj skreće pažnju na sebe, gori je od Čedomora. Onaj drekavac Hitler je bio sve samo ne Arijevac, a o Džugašviliju i njegovom uređenju harmonične države blagostanja i da se ne govori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online