Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
17:50
Tanjug A

Hitlerov foto album pronađen u SAD

Na kraju Drugog svetskog rata 1945. godine američki vojnik Džon Pajston pronašao je u jednoj od Hitlerovih rezidencija album sa fotografijama uljanih slika koji je poneo kao suvenir. On tada nije znao da je nacistički diktator dela sa fotografija izabrao za svoj projekat "Firerov muzej".

Ovaj dokument zvanično bi trebao da bude vraćen Nemačkoj na svečanosti u američkom Stejt dipartmentu u januaru 2010. Nemačka trenutno poseduje 19 albuma koji sadrže fotogafije umetničkih dela odabranih za muzej u Lincu.


Istorijat ovog dvadesetog je posebno zanimljiv. Naime, rat se bližio kraju kada su Pajston i grupa američkih vojnika ušli u Bergof, Hitlerovu rezidenciju u bavarskim Alpima, nedaleko od Berhtesgadena. Pajston je primetioda se ispod jednog stola nalaze police sa albumima.


Američki veteran koji danas ima 87 godina tek nedavno je saznao koja je važnost tog dokumenta koji je čuvao čitavih šest decenija u svojoj kući u Ohaju. Reč je o jednom od 31 albuma priređenih za Hitlera i njegov projekat "Firermuzeum" u Lincu u Austriji.


Pravu prirodu albuma teškog pet kilograma nedavno je ustanovio Pajstonov prijatelj surfujući na Internetu. On je otkrio da je jedna fondacija za zaštitu umetničkih dela iz Teksasa učestvovala u povraćaju dva albuma iz serije o umetničkim delima koje su nacisti ukrali Jevrejima.

Osnivač fondacije Robert Edsel posetio je Pajstona i nakon pregleda albuma zaključio da pripada seriji vezanoj za projekat Hitlerovog muzeja.


Stručnjak za nemačku umetnost Birgit Švarc iz Beča, autorka više dela o Hitleru i umetnosti, ubeđena je u autentičnost albuma. Ona kaže da je prepoznala pojedina dela sa fotografija, redni broj albuma i njegov naslov.

Na prvoj fotografiji nalazi se slika "Kuga u Firenci" Hansa Makarta koju je Musolini poklonio Hitleru, navela je ona.


Robert Edsel je izjavio da je među slikama i ostalim umentičkim predmetima koje je Hitler želeo za svoj muzej bilo ukradenih i zaplenjenih dela.

U 13. albumu koji je sačuvao Pajston nalaze se fotografije nekih od najomiljenijih Hitlerovih slika, poput ulja Adolfa fon Mencela koje je stajalo na zidu u njegovoj kancelariji u Minhenu.


Pre nego što bude vraćen u Nemačku, album će tri meseca biti izložen u američkom Nacionalnom muzeju posvećenom Drugom svetskom ratu u Nju Orleansu, preneli su američki mediji.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online