Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.05.2011.
21:08
Blic A

Ajnštajnova unuka tvrdila da mu je ćerka

Evelin Ajnštajn, usvojena ćerka sina Alberta Ajnštajna, umrla je 13. aprila u svom domu u Olbaniju (Kalifornija), nakon što je godinama tvrdila da je dete ljubavi slavnog fizičara.

Evelin Ajnštajn: naučnikova ćerka ili unuka?
 

 Evelin, koju su kao bebu usvojili Ajnštajnov sin Hans i njegova supruga Frida, navodno je rođena 1941. godine iz Ajnštajnove tajne veze s balerinom.

Albert Ajnštajn

U to vreme, otac moderne fizike, čuven zbog svoje teorije relativiteta, živeo je u Prinstonu (Nju Džersi) i Evelin je retko viđala dedu nakon što se s porodicom preselila u Kaliforniju.

Iako za to nije imala dokaza, u intervjuima je govorila da ju je podigao Ajnštajnov sin kako bi porodicu poštedeo sramote. Ajnštajn je umro u sedamdeset šestoj godini, kada je Evelin imala 14 godina.

Mnogo godina kasnije navodno joj je ponuđen deo Ajnštajnovog mozga, što bi joj omogućilo da uradi DNK analizu i dokaže da joj je otac, ali do toga nikada nije došlo. Posle razvoda od ekscentričnog profesora antropologije Grovera Kranca, poznatog po tome što pokušava da dokaže postojanje Velikog stopala (misteriozno biće koje navodno luta divljinama Sjedinjenih Država i Kanade), mesecima je živela kao beskućnik, a njena borba za deo „dedinog” bogatstva trajala je sve dok nije umrla.

Posle Ajnštajnove smrti 75.000 njegovih dokumenata i drugih ličnih stvari pripalo je Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, a sada njegovo ime donosi zaradu od skoro deset miliona dolara godišnje. Od tog novca se finansiraju stipendije i istraživanja na izraelskom univerzitetu.

Samo dva meseca pre smrti Evelin je izjavila da je „grubo odbijena” kada je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja tražila pomoć od Hebrejskog univerziteta. – Svi misle da sam puna para i da sam luda zato što ne koristim svoj novac – ispričala je ona za „Njujork post”, i dodala – ne želim da se obogatim. Nisu mi potrebne ogromne količine novca. Volela bih da se preselim u ustanovu u kojoj će brinuti o meni.

U drugom intervjuu, Evelin, koja je godinama bolovala od raka, srčanih problema i dijabetesa, rekla je da je zgrožena reakcijom univerziteta.


Evelin Ajnštajn je govorila pet jezika i bila je magistar srednjovekovne književnosti, ali je tokom života radila i kao šinter, policajka i pomagala žrtvama da se otrgnu od sekte.

Subota 14.05.2011. 08:27
....kod Ajn-a-Stajn-a je izgleda sve bilo u znaku relativiteta....tako je relativna i unuka-kcerka....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online