Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.04.2011.
15:11
Blic A

Otkrivena "Božja čestica"?

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom akceleratoru (Large Hadron Collider - LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vestima, uspeli da pronađu tzv. Božju česticu.

Hadronski kolajder, proizvođač "božjih čestica"
 

U internom izveštaju, koji je procurio u javnost, navodi se da je jedan od detektora akceleratora Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo dokazivanje postojanja Higsovog bozona, teoretske čestice za koju se veruje da je stvorila celokupni univerzum nakon Velikog praska.

Čestica predstavlja ključni deo Standardnog modela koji se koristi u fizici da bi se opisao način na koji se grade čestice i atomi. Fizičari veruju da pronalazak Higsovog bozona može da objasni zašto objekti imaju masu.

Glasine da su naučnici CERN-a pronašli dokaz o postojanju Higsovog bozona počele su da kruže nakon što je sadržaj jednog internog izveštaja postavljen na Internet, prenosi londonski Telegraf.

Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provereni i mogli bi, kao mnogo puta do sada, da budu samo "lažna uzbuna".

Prema izveštaju koji se pojavio na Internetu, u poslednjem eksperimentu u Velikom hardonskom kolajderu zabaleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

Neki od aspekata signala, međutim, ne odgovaraju predviđanjima, pa je tako brzina njegovog stvaranja nekoliko puta veća od očekivane, što bi, s druge strane, moglo da znači da je pronađena čestica o kojoj čak ne postoje ni teorije.

Džejms Džilis (James Gillies), zvanični portparol CERN-a, potvrdio je autentičnost izveštaja koji je delo četvoro naučnika koji rade na eksperimentu ATLAS Vekog hadronskog kolajdera.

On je, međutim, naveo da je to samo jedan od stotine izveštaja koji naučnici stalno dostavljaju i da je njegova provera u početnoj fazi.

"Previše je rano reći da li tu uopšte ima nečeg. Na eksperimentu ATLAS radi 3.000 naučnika koji međusobno dele analitički rad", kazao je Džilis, navodeći da svaki izveštaj mora da prođe kroz nekoliko nivoa provere pre objavljivanja kao zvaničnog rezultata celokupnog naučnog tima.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Otkrivena ajkula koja "hoda"!
Ponedeljak 25.04.2011. 18:21
I sta sad, sta covecanstvo ima od toga? Ako naprave neku bombu nenormalno jaku od te cestice servirace nam je kao i sva ostala go**a kojim su uspeli da nas nahrane! Ili mozda zele da naprave paralelni svet ali zato ce im trebati jedno 100milijardi godina,da mi je zati sta tera ove lude naucnike da se bakcu glupostima?
Ponedeljak 25.04.2011. 19:47
Znaci li to da nismo jos mnogo udaljeni od novog "Velikog praska", koji bi mogao da nas zadesi???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online