Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.12.2009.
13:54
Tanjug A

Muškarci više vole miris slanine nego miris bebe

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da se muškarcima više dopadaju mirisi pečene slanine i benzina od mirisa novorođene bebe.

Nema ničeg lepšeg od mirisa slanine, barem za muškarce u Velikoj Britaniji

Na prvom mestu "najopojnijih mirisa" kako po mišljenju muškaraca tako i žena je miris sveže ispečenog hleba, a odmah zatim miris čiste posteljine i sveže pokošene trave. Među dvadeset najlepših mirisa našli su se i miris nacionalnog specijaliteta od ribe i pečenih kropirića, čuvenog "fish and chips"-a, sveže samlevene kafe kao i miris vazduha posle kiše.

Kada je reč o najneugodnijim mirisima na samom vrhu su smrad od povraćanja, znoja i javnih toaleta. Osećaj mučnine izazivaju, takođe, i smrad nogu, opušaka od cigareta, kontejnera i mokre pseće dlake.

Deset najlepših mirisa:
 

1. Sveže pečeni hled
2. Čista posteljina
3. Sveže pokošena trava
4. Sveže cveće
5. Sveže samlevena kafa
6. Svež vazduh posle kiše
7. Miris vanile
8. Miris čokolade
9. Pržena riba i krompirići
10. Pržena slanina



Istraživanje, koje je na uzorku od 4.000 osoba sproveo Internet sajt ’’www.OnePoll.com’’, pokazalo je da žene poklanjaju veliku pažnju mirisima. Njih 90 odsto smatra da mirisi mogu da utiču na raspoloženje.

"Miris je oduvek imao značajnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Kud god da krenemo, okruženi smo različitim mirisima od kojih su neki prijatni, a drugi neugodni", kazao je Stiven Veler, predstavnik Međunarodnog udruženja proizvođača parfema.

Psiholog dr Pamela Dolton objasnila je da ljudi različito reaguju na mirise koji imaju snagu da podstaknu nostalgiju za prošlim vremenima. Veza između mirisa i pamćenja je snažna, istakla je ona i dodala da pojedinci različito reaguju na mirise u zavisnosti od vlastitog karaktera.
 

Istraživanje je, takođe, pokazalo da mirisi usrećuju 92 odsto žena i 80 odsto muškaraca. Ali, dok žene kažu da im mirisi vraćaju osmeh na licu, jer ih podsećaju na voljenu osobu, kao miris losiona posle brijanja, muškarci više vole mirise koji kod njih izazivaju osećaj uzbuđenja.

Iznenađujuće je da je ogromna većina muškaraca (94 odsto) izjavila da im je jako važno kako im kuća miriše. Međutim, dve trećine ispitanika, pogotovu muškarci, ne bi nikada reklo prijatelju ili kolegi na poslu da smrdi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online