Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.04.2011.
14:37
Novosti A

Hirovi svetskih političara - od kamila do šminkanja

Od Gadafijevih kamila u dvorištu rezidencije na Dedinju 1989. godine, nije bilo toliko ekstravagantnijih zahteva stranih državnika u našoj prestonici. Današnji političari nemaju prohteve da im se obezbedi smeštaj i za životinjsku pratnju.

Obavezno doterivanje pre sastanka: Dmitrij Medvedev
 
Mada, i danas ima onih koji nose svoju vodu, imaju precizan jelovnik i traže par sati za odmor između sastanaka.

Na crvenom tepihu svetski državnici deluju ozbiljno i uštogljeno. I obično ta slika ode u svet - rukovanje sa domaćinom, namešteni diplomatski osmesi, kurtoazna razmena pozdrava, dok garda pozdravlja...

Ali, i u "bekstejdžu" sve je skoro isto kao kada dolaze svetske muzičke zvezde. I među političarima ima onih sa dugačkim spiskom naredbi za domaćine. A, to "na svojoj koži" posebno osete zaposleni u protokolu.

U Skupštini je protokolarna trasa već utabana. Gosti se dočekuju u čuvenom salonu princa Pavla. Prostor ostavlja poseban utisak. Gosti sede na nameštaju u stilu Luja 18. Ambijent ulepšavaju i kristalne vaze, lusteri teški nekoliko stotina kilograma i portreti Karađorđevića i Obrenovića. Ovaj salon princ Pavle Karađorđević koristio je da daje akreditive ambasadorima.

Kravate, činije, ikone...

 

Gosti u koferima iz Srbije odnose uglavnom ikone, ponekad i zlatnike, knjige o našoj zemlji... Tu su i lični pokloni - marame, torbice, kaiševi, kravate, novčanici... Arhiv darova koje su dobili naši državnici, prava je riznica. Ovde se može naći kljova iz Nigerije, vaza iz 4. veka sa Kipra, kristalna činija sa likom Lenjina, medaljoni sa obeležjima svih zemalja SSSR, bista maršala Žukova, truba iz jednog od ratova koje je vodila Švedska, srebrni brod sa filigrantskim radovima iz Inodnezije, statue lovaca iz Konga, ikona Hristova glava sa trnovim vencem iz Jerusalima... Posle petog oktobra srpski zvaničnici su često poklanjali ikone. Ali, i Slobodan Milošević je svojevremeno šefu ruske diplomatije Jevgeniju Primakovu darivao ikonu Sveti Georgije ubiva aždahu.

Beležnice protokola čuvaju razne dogodovštine. U njima je svakako ona o poseti predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva. Njemu je važno šta govori, ali i kako izgleda. Tako je pre nego što je izašao za skuštinsku govornicu i poslanike, prvi čovek najveće zemlje na svetu, neko vreme proveo u prostoriji za stajling.

Naši "skupštinari" smestili su ga u jednu "sobu" gde se našminkao. Sveže napuderisan, sa "mejkapom", otišao je na nastup. On je ujedno i jedini gost u Skupštini koji je imao ovakav zahtev.

Za razliku od Medvedeva, premijer Rusije Vladimir Putin nije imao posebnih želja. On je detalje svog jelovnika usaglasio sa predsedništvom Srbije, pošto je bio gost na svečanom ručku kod predsednika Tadića.

"Razgovori sa prethodnicom premijera Putina bili su veoma jednostavni", kaže, za "Novosti", šef skupštinskog protokola Jasminka Urošević. "U pitanju su osobe koje imaju velikog iskustva u poslu kojim se bavimo, pa samim tim se brže i lakše dolazi do dogovora".

Putin je, praktično, u parlament, došao "na gotovo", jer su prethodno protokoli dve države mesec dana detaljno, dogovorali svaki sekund njegovog gostovanja u srpskoj prestonici.


A za Putina dres
 

Štipkanje sobarica

 

U dugogodišnjoj praksi međunarodnih poseta, skupštinari pamte samo jedan incident. Jedan od gostiju iz Turske štipkao je sobarice u hotelu u kojem je bio smešten. Naši su ga upozorili, ali zbog diplomatskih odnosa nisu želeli da događaj podižu na nivo skandala. A, gost iz Turske pokušao je da objasni da je štipkanje uobičajeno u njegovoj zemlji i da su ga radnice hotela pogrešno razumele.

"Sve je bilo utanačeno. Od sletanja na aerodromsku pistu pa do uzletanja. Prilikom takvih poseta ništa ne sme da se prepusti slučaju. Putinova poseta bila je protokolarno specifična samo po tome što se on, poput Džozefa Bajdena, vozio svojim automobilom po Beogradu. Ostale državnike prevoze vozila MUP Srbije", objasnili su u državnom protokolu.

Sve te "visoke" posete dogovaraju se danima, na nivou bezbednosnih službi, državnog protokola i diplomatsko-konzularnih predstavništava zemlje uvaženog gosta. Detaljno mora da se utanače jelovnik, vreme za odmor, svi članovi pratnje...

Red na tepihu

 

Čak ni protokol više nije pod konac. Za vreme Tita znalo se da na crvenom tepihu mogu stajati samo domaćin i gost. Danas se na njemu može videti kako "proleću" saradnici političara, a neki čak i stoje na tepihu. Tako se i ambasadorka SAD Meri Vorlik našla u jednom momentu na svečanom tepihu ispred Palate Srbije uz Borisa Tadića i Hilari Klinton, ali su joj iz protokola munjevito sugerisali da se pomeri.

Bilo je, na primer, i političara koji baš i ne vole da idu stepenicama. Tako je šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata tražio da se do salona princa Pavla u Skupštini Srbije popne liftom. Tako se on sa Slavicom Đukić-Dejanović dovezao liftom, a ostali članovi delegacije išli su peške.

Skupština posebno pamti posetu delegacije iz Kine. Ali, ne po nekim specijalnim željama, nego po brojnosti. U parlament je došlo oko 140 ljudi Svekineskog narodnog kongresa. To za Kineze i nije impozantna brojka, ali je za Srbe i brojno i skupo.

Zanimljivo je da u pratnji Kineza uvek bude onih koji dobro govore jezik zemlje u koju dolaze. Iako su gosti bili zadovoljni domaćinima, imali su i jednu zamerku. Doneli su pune kofere poklona, a naši su ih odmah sklonili u ostavu. Na zahtev Kineza, sve je moralo da se iznese na sto u holu, kako bi novinari fotografisali šta je sve stiglo iz Kine.

Hilari Klinton sa Tadićem ispred Palate Srbija
 

Od prošlogodišnje posete Hilari Klinton Beogradu, strepeli su i naši najiskusniji protokolarci. Pribojavali su se da će prva Obamina saradnica imati podugačak spisak zahteva. To se i obistinilo, ali ništa što je tražila nije bilo nerealno i previše ekscentrično. Spavala je u "Hajatu" i nije nanosila mnogo glavobolje organizatorima posete, praktično, samo je insistirala na detaljno propisanoj ishrani.

U zgradi Vlade Srbije, protokol nema posebnu prostoriju gde gosti političari mogu da se presvuku i predahnu. Za te namene, Vlada zakupljuje sobu u hotelu ili državnike ugošćuje u jednoj od svojih rezidencija.

"U Nemanjinoj 11 možemo samo da im obezbedimo adekvatan radni prostor ukoliko treba da se pripreme za sastanak ili da održe brifing sa svojim saradnicima pred konferenciju za novinare. Mnogi predsednici vlada, na primer, traže konsultacije sa svojim saradnicima kako bi čuli vesti iz zemlje iz sveta na koje bi mogli da reaguju u slučaju novinarskih pitanja", pričaju sagovornici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online