Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2011.
18:08
Fonet A

Obama i papa se hrane istarskim tartufima

Beli istarski tartufi naći će se, kao gastronomski fenomen, na trpezama onih koji su spremni da potroše 6.000 evra za kilogram ovog gurmanskog zadovoljstva, najavljuju gastronomi, navodeći da se jelo obavezno nalazi na jelovnicima Bele kuće i Vatikana.

Istarski tartuf prava poslastica
 

Ubrani u Motovunskoj šumi, tartufi će se ubuduće naći i na hotelskim trpezama od Vašingtona do Vatikana, za one najizbirljivijeg ukusa i najdubljeg džepa, preneo je Radio "Slobodna Evropa".

Istarski tartuf je fenomen, kažu poznavaoci gastronomije i zagovornici te jedinstvene pečurke, ističući da je ova podzemna biljka, neugodnog mirisa i deformisanog izgleda, nalik krompiru - za mnoge kraljica gastronomije. Ta čudna pečurka je za čoveka skrivena, a mogu je pronaći samo posebno dresirani psi.

Među najcenjenijim belim tartufima u svetu su oni iz Istre, iz Matovunske šume, uz reku Mirnu.

"Ima više vrsta tartufa. Ima tartufa koje morate čak uzgajati. Postoji i tartuf koji je poseban, pravi fenomen jer nema koren iz koga bi se hranio. On se hrani preko svog kompletnog, nazovimo ga, tela iz koga on dobijaa hranu i zbog toga je poznat i priznat u čitavom svetu", kaže tartufar iz mesta Buja Krsto Bjelić.

Zigante, jelo od tartufa kao začina, obavezno se nalazi i na jelovnicima Bele kuće i Vatikana.

"Kada nešto treba poslati za Belu kuću, za Vatikan, obavezno ide tartuf iz Istre. Reč je o ekskluzivnoj hrani. Cena uvek varira od sata do sata, kao kod zlata. Prošle godine je bilo jako malo tartufa tako da je i cena belog tartufa bila za prvu klasu i do 6.000 evra, a crnoga tartufa od 800 do 1.000 eura", navodi Bjelić.

Tartufati su prerađevine u kojima se udeo tartufa svodi na začinske količine. Iako su Zigante tartufi, kao najpoznatiji istarski proizvođač ovog delikatesa, osvojili tržište gotovo pola planete, i u Crnoj Gori vide interes za plasman.

"Vidimo da i Crna Gora kao potencijalni potrošač raste sve više i više. Posebno crnogorsko primorje i oni su strašno zainteresovani upravo zbog gostiju iz Evrope i izbirljivih gostiju preko leta".

Osim kao gastronomski ekskluzivitet od starog Egipta preko Grčke i Rima do ovog milenijuma, tartuf važi za moćni afrodizijak i čuvara zdravlja. Do sada najveći primerak tartufa pronađen je upravo u Istri.

"Mi smo vlasnici najvećeg tartufa, moj gazda Đan Karlo Zigante i ja. To je tartuf od kilo i 320 grama. To je rekord i za Ginisa", kaže Krsto Bjelić. Od samo ovog tartufa napravljena je večera za 100 zvanica.

Ponedeljak 04.04.2011. 20:43
Ti tartufi su debelo precijenjeni...Probao sam ih par puta, ali jedva...Okus kao miks krumpira i čiste zemlje...Jedino što je dobro je to da bogataši luduju za takvim 'stvarčicama' i plaćaju masno za veće primjerke...Nek' narod zaradi na tim hirovima..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online