Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2011.
03:22
Vestionline A

Samo Bog zna kad će kraj sveta

Predviđanja da bi se "kraj sveta" mogao dogoditi 2012. godine nemaju nikakvu vezu sa hrišćanstvom, a onaj ko tako nešto iznosi je van "jevanđeljske logike", poručio je visoki predstavnik Moskovske patrijaršije. On je ukazao da u Novom zavetu piše da o "danu i času niko ne zna, ni anđeli nebeski", već samo Bog.

Moskovska patrijaršija poručuje da se ne slušaju predviđanja o kraju sveta, jer "samo Bog zna kada će se to i desiti"


 

Kako je prenela Verska informativna agencija (VIA), u ruskim medijima i javnosti se već mesecima pominje "kraj sveta" 21. decembra 2012. godine, pozivajući se pritom na drevnovavilonska računanja, na kalendar civilizacije Maja ili na Nostradamusa, odnosno bugarsku "proročicu" Vangu.


Dešifrovanjem teksta "Otkrovenja svetoga Jovana Bogoslova", poslednje knjige Novoga zaveta, kako se navoodi, takođe se dolazi do datuma kraja zemaljske civilizacije između aprila 2012. i aprila 2013. godine.

Neki ruski mediji pominju da će odlučujuća biti magnetna bura koja će paralizovati Zemlju, zbog uticaja planete Niburu (planeta iks), a da je početak toga zemljotres u Japanu, praćen cunamijem. Drugi, pak, "teše" javnost da će to biti zapravo 2240. godina.

U crkvenim krugovima se podseća da su tokom istorije klirici i vernici bili skloni ovakvim predskazivanjima. Kada su se 1038. godine poklopila dva praznika - Blagovesti i Velika subota, to se smatralo jasnim znakom Hristovog dolaska. U Rusiji je vladala pometnja 1492. godine, pošto je to bila 7000. godina "od stvaranja sveta".

Moskovska patrijaršija smatra da vernici ovakvim predviđanjima ne treba da posvećuju pažnju, i preporučuje im da čitaju Bibliju, gde toga nema. Episkop kastelenski (Astana) Genadije navodi da događaji u Japanu i u arapskom svetu podstiču apokaliptične misli.

Genadije "ne može da odahne" od tih priča. Neki smatraju, pominje on, da su počele da se ispunjavaju reči Otkrovenja, time što su atomskom radijacijom zagađene vode na obalama Japana. Prema rečima Genadija, još se ne ispunjavaju predskazanja apostola Jovana da će svetom zavladati univerzalni politički režim, carstvo antihrista.

"Ovo nisu apokaliptična vremena", poručio je on.

Hrišćane ne treba da obuzme strah i očajanje od kraja sveta, jer će početi potom nov period, u kome neće biti nevolja, bolesti, smrti, već večan život u zajedništvu sa Bogom. Sama knjiga Otkrovenja, ma kako to paradoksalno zvuči, je "najoptimističnija knjiga religijske kulture čovečanstva".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 14:31
Antihristi vladaju od raspeca pa do 2012. Onako usput receno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online