Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 21.03.2011.
07:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Grad od 44 kvadrata

Beograđanin Borivoje Vujić ostvario je svoj san, u Beogradskoj areni izložio je najveću maketu na Balkanu, tačnije maketu gradića, koji zauzima 44 kvadratna metra i namenjeno joj je da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Ulicama gradića kreću se minijaturni automobili, voz grabi šinama i nestaje u tunelima, ringišpil se okreće u zabavnom parku... Naš domaćin Borivoje sa žarom u očima pokazuje i periferiju sa seoskim kućama, a tu su se ugnezdili čak i rudnik uglja i rafinerija nafte sa svim postrojenjima.


- Kao dete sam počeo da sakupljam i pravim minijaturne modele svega što nas okružuje. Čuvao sam ih u svom stanu, u sobi od devet kvadrata. Onda sam došao na ideju da napravim maketu grada pored nje držim predavanja iz poznavanja prirode i društva.

Maketa je tri godine bila izložena u Meljaku pokraj Beograda, a onda sam u Areni zakupio prostor, pa mi svakodnevno u posetu dolaze osnovci sa svojim nastavnicima iz

Ćerkina kolekcija


Pored makete Borivoje je u Areni izložio i kolekciju stotinak barbika, koje pripadaju njegovoj najmlađoj ćerki Tari.


- Lutke sam izložio zbog devojčica kojima su one interesantnije od vozova i automobila. Inače, Tara je gradonačelnik ovog mog gradića, pomaže mi kada dođu školarci i vrlo ozbiljno im objašnjava sve o barbikama, oblačenju i modnim trendovima. Ja sam osnovao i "Fond za decu Srbije - Borivoje Vujić", koji ima za cilj da pospešuje i izgrađuje kreativnost kod mališana.

cele Srbije - priča Borivoje.


Borivoje je po struci hemičar tako da deci satima može da priča kako se proizvodi nafta ili kako rade vetrenjače koje proizvode struju...


- Deca se oduševe kada vide moju maketu, prepuni su pitanja, trudim se da im na svako odgovorim. Jedan mali Rom je primetio da moj gradić nema otpad. Drugi dečak me je pitao kada će vozovi da se sudare, jer je to gledao na filmu. Jednom prilikom priupitao sam đake prvake da li znaju šta je to farma. Jedna devojčica je digla dva prsta i rekla: "Farma je mesto gde se čike i tete svađaju, psuju i rade bezobrazne stvari". Verujem da bih sličan odgovor dobio da imam maketu dvorca - objašnjava Borivoje Vujić.

- Deset godina mi je trebalo da napravim ovu maketu, metar po metar, u stanu gde živim sa suprugom i tri ćerke. Nezaposlen sam, a želja mi je da mi maketa i predavanja budu stalni posao. Nažalost, izložbeni prostor mi je veliki problem, mada bi makete mogla da bude i svojevrsna turistička atrakcija. 

Ponedeljak 21.03.2011. 10:44
Баш је лепо прочитати нешто овако. Живели они који умеју улепшати и свој и животе других!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online