Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.02.2011.
08:47
Press A

Kompjuteri će do 2045. vladati svetom

Sve je postalo jasno 1996. godine kada je svetski šahovski šampion Gari Kasparov izgubio meč od ''Dip blua", kompjutera koji je projektovao IBM. U uzbudljivoj završnici, dok je bilo jedan-jedan u pobedama i uz tri remija, Kasparov je napravio grešku u otvaranju, i simbolično, u ime čovečanstva položio oružje pred nadmoćnijim neprijateljem, pišu beogradski mediji.

Šahovski analitičari su tvrdili da je čovek favorit u odnosu na računar, jer iako mašina izračunava kombinacije sto miliona puta brže od čoveka, čovek je dominantan kada je reč o strategiji i intuiciji. I to, naravno, ne važi samo za šah, piše ''Pres''.

Neki navode da je moguće da desi scenario iz popularnog filma ''Terminator''
 

Čovek je napravio mašinu da bi sebi olakšao život, ali pitanje je samo dokle će čovek uspevati da kontroliše mašine toliko puta moćnije i sposobnije od njega. U Srbiji, gde se mobilni telefon koristi za držanje na stolu u kafiću, a vrhunac tehnološkog napretka predstavlja duplo jača sijalica da radnici bolje vide dok rade, ovo još ne predstavlja značajnu pretnju, ali naučnici na dalekom Zapadu već duže vreme pokušavaju da predvide kada će doći vreme da kompjuteri ovladaju čovekom.


Već je teško zamisliti neku stvar iz našeg života za koju već ne postoji neka mašina koja to mnogo jednostavnije i efikasnije radi. Čak je moguće i voditi ljubav preko mašine, ali ono što u pogledu u budućnost deluje najviše zapanjujuće jesu kompjuteri koji prave kompjutere.

Mašine, dakle, već postaju civilizacija za sebe, pitanje je samo da li će sa razvojem veštačke inteligencije postati sposobni da donose odluke kao što to čini ljudska vrsta i da počnu da se razmnožavaju bez kontrole čoveka, slično scenariju naučnofantastičnog filma ''Terminator". Sve je manje onih koji sumnjaju da će doći to vreme Terminatora, a pitanje koje dominira jeste kada će se to dogoditi.

Rejmond Kercvejl, jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i futurista (ljudi koji predviđaju budućnost), poznat kao čovek koji je poslednjih trideset godina najpreciznije predviđao tehnološki napredak, zaprepastio je svet i odredio godinu - 2045.

To je godina kada će se dogoditi takozvani singularitet, što je pojam koji su američki naučnici skovali za trenutak kada će tehnološki napredak probiti sve granice i kada će mašine stvoriti svet koji ljudski mozak ne može da zamisli. Naučno preciznije rečeno, singularitet je era u kojoj će inteligencija postati ''nebiološka" i trilionima puta moćnija nego što je danas, što će stvoriti civilizaciju van naših bioloških mogućnosti i koja prevazilazi ljudsku kreativnost.

Kercvejl tvrdi da će već za 20 godina kompjuteri biti u stanju da razviju veštačku inteligenciju na nivou čoveka, a do 2045. godine, prema njegovim prognozama, količina veštačke inteligencije će biti milijardu puta veća od ukupne ljudske biološke inteligencije na planeti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online