Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.02.2011.
14:39
Vestionline A

Otkriven recept za Koka-Kolu!

Jedna od najčuvanijih tajni na svetu, recept za Koka-Kolu, izgleda da je otkrivena. Do sada su recept znala samo dvojica radnika čuvene kompanije, a sajt Thisamericanlife.org objavio je fotografije ručno pisanog "kuvara" u kome su navedeni svi tajni sastojci najpoznatijeg pića na svetu.

Knjiga recepata i tajni sastojci za legendarnu Koka-Kolu

Originalan recept za pripremu Koka-Kole već 125 godina čuva se u sefu jedne američke banke. Tajnu znaju dva radnika kompanije, a sajt Thisamericanlife.org navodi da su sastojci i njihova količina objavljeni još 1979. u jednim američkim novinama, ali tada niko na to nije obraćao pažnju.

Sajt je objavio 32 godine star članak i sliku koja vrlo verovatno prikazuje kopiju originalnog recepta, što je potvrdio istoričar i autor knjige "For God, Country and Coca-Cola" (Za Boga, otadžbinu i Koka-Kolu) Mark Pendergrast.

Apoteka u kojoj je nastala Koka-Kola

Recept sa slike najverovatnije je zapisao prijatelj "oca" Koka-Kole, farmaceuta Džona Pembertona iz Atlante, a zapis se sačuvao kroz generacije. Pemberton je najpoznatiji napitak na svetu stvorio sasvim slučajno, kuvajući u dvorištu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio napitak koji nije bio gaziran. No, uskoro je saznao da treba da doda i ugljen-dioksid kako bi dobio gazirano pieć. 

Poznato je da su osim vode, koja čini 90 procenata Koka-Kole, glavni sastojci ugljen-dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein. Ako slika koju objavljuje Thisamericanlife.org prikazuje i njihove prave razmere, kao i neke "začine" zbog kojih ni jedan proizvođač koji je pokušao da napravi slično piće nije pogodio aromu

Utorak 15.02.2011. 17:51
Cuveni napitak apotekar je prvo namenio za lecenje mamurluka i glavobolje. Vestacki napitak pod imenim Kola je "obogatio" sastojkom koji je na prvom mestu u receptu u tekstu. Lepo pise - tecni ekstrakt od KOKE u kolicini 3 drama.Tako se dobije KOKA - KOLA koja je uskoro kao gazirani napitak pocela da se dopada i deci i zenama a ne samo mamurnima.Onda je recept od apotekara otkupila kompanija koja je pocela masovnu proizvodnju u poznatoj boci stilizovane zenske figure utegnutoj u haljini do zemlje kako je onda bila moda. . Tako da je Saric u stvari sodadzija koji je uhvacen sa vecom kolicinom tajnog sastojka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online