Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.10.2009.
16:32
Tanjug A

Pronađeno Da Vinčijevo remek delo?

Italijanski likovni stručnjak i univerzitetski profesor Maurisio Seračini tvrdi da je na pragu da otkrije davno izgubljeno remek delo renesansnog majstora Leonarda da Vinčija, fresku "Bitka kod Angijarija", za koju veruje da je sakrivena u tajnom udubljenju u jednom zidu istorijske palate Vekio u Firenci.

Leonardo da Vinči

Seračini veruje da je preko nje jedan drugi veliki renesansni slikar, Đorđo Vazari, 1563. godine naslakao fresku "Bitka kog Marčjana", koja se i danas može videti. On misli da je Vazari nagovestio da se nešto krije ispod njegovog dela, tako što je na jednom od naslikanih barjaka ostavio poruku "Cerca Trova" - ko traži taj i nađe.

"Već godinama tragam za dokumentima i nigde nisam ništa našao što bi moglo da navede na zaključak da je freska uništena, oštećena ili premeštena. Nema dokaza da se više tu ne nalazi. Leonardovi savremenici su smatrali da je to njegovo najveće remek delo. Ono predstavlja najviše dostignuće u umetnosti u to doba, na početku renesanse", rekao je profesor Seračini.

Profesor je dobio dozvolu da upotrebi najsofisticiraniju opremu da bi eventualno otkrio šta leži ispod Vazarijeve freske, a novi gradonačelnik Firence, 34-godišnji Mateo Renci, podržao je ove napore u želji da se projekat što pre realizuje. Seračini i njegove kolege planiraju da upotrebe projektor sa neutronskim snopom da bi ustanovili da li zid krije fresku urađenu bojama na bazi lanenog ulja koje je Leonardo koristio za svoje radove.

Da Vinčijeva "Tajna večera", dimenzija 4,6 x 8,8 metara, izgleda da je samo šala prema navodno pronađenoj "Bici kod Agijarija", kojoj je renesansni umetnik namenio fantastičnih 10 x 20 metara. Doduše, "Bitka kod Angijarija" nikad nije završena
 


Ako se ispostavi da je Seračini bio u pravu, otkriće bi bilo prava svetska senzacija, budući da se veruje da je Da Vinčijeva freska ogromnih dimenzija, čak tri puta veća od "Poslednje večere". Prema nekim navodima, "Bitka kod Angijarija" je trebalo da pokrije zid površine 10 x 20 metara, ali se u hronikama navodi da je renesansni majstor uspeo da naslika samo centralni deo kompozicije (propete konje i snažne vojnike) koji je kasnije mnogim umetnicima služio kao uzor za prizore bitki.

Da Vinči je naslikao "Bitku kod Angijarija" 1503. povodom proglašenja firentinske republike, nakon što je porodica Mediči zbačena sa vlasti. Nikada je nije završio, a kada su se Mediči vratili na vlast 1560, veruje se da je Vazari dobio porudžbinu da na istom mestu naslika drugu bitku.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online