Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.11.2010.
00:14
D. Đorđević - Vesti A

Fudbal i ljubav ulaznica za raj

Braća Miloš i Darko Stojanović sreću su našli na Malti gde i žive, a nakratko su posetili roditelje u rodnom selu Pavlovac kod Vranja. Pre tri godine uspeli su da pobegnu od bede zahvaljujući talentu i Miloševoj bračnoj sreći.

- Bio sam fudbaler vranjskog Dinama, igrao od petlića do prvog tima - počinje priču stariji brat, 26-godišnji Miloš.

- Proglašen sam za najboljeg igrača srpske lige Istok u sezoni 2005/06. Nisam dobijao ni dinara od kluba, tražio sam samo posao sa srednjom školom. Obećavali su mi pred početak svake sezone da će me zaposliti u klubu, ali od toga ništa.

Sutra čitajte šesti deo teme: Bekstvo grlom u jagode

Živeli smo u Pavlovcu, kuća nam je stara, seoska, samo što se ne raspadne. Od imanja imamo nekoliko njiva, ali od toga ne može da se živi. Bili smo puka sirotinja - priča Miloš.

Njegov otac Dragan je pre tri godine doživeo nesreću i završio je u bolnici u Beogradu. Pošto je bio jedini zaposleni u kući, nastupili su najcrnji dani za porodicu Stojanović. Dan za danom - na hlebu i vodi.


- Za mene i brata Darka posla nije bilo. I desilo se čudo. Oca je posetio u bolnici prijatelj iz Beograda, sa kojim je nekada igrao fudbal. Preko svojih veza na Malti poslao me je u jedan manji fudbalski klub. Klub je bio na ostrvu Gozo.

Odvezao me je do Sofije, platio avionsku kartu i na Malti su me čekali njegovi prijatelji. Nisam znao ni slova engleskog. Odveli su me u klub, sporazumevao sam se rukama, dali su mi sobu za stanovanje i bonove za tri obroka u jednom restoranu - priča Miloš.

Romima puna kapa

 

U Vranju je najviše privremenih imigranata među Romima. Oni imaju rodbinu širom Evrope i odlaze kod njih, zadržavaju se po dva meseca, rade i donose kući novac kako bi mogli da jedno vreme prežive. Srbi, uglavnom mladi, idu ili kod rođaka ili preko raznih agencija na rad na bazenima u Americi. U proseku, reče nam jedan od njih, od desetorice koji odu, sedmoro se ne vrati.


Naš sagovornik Rom, koji želi da ostane anoniman, kaže da je unosno otići u Švedsku i odmah se vratiti.


- Ima agencija koje nas vode, a tamo nas čekaju i odmah vraćaju. Za povratak nam daju 500 evra. Trista za agenciju, dvesta za nas i puna kapa - kaže sagovornik.


Kad pritisne muka čoveka, pa još mladog i željnog da uspe i izbori svoje mesto pod suncem, ništa nije teško.

- Svaku reč engleskog sam upijao, kako sam to pamtio ni sada ne znam. U prvoj sezoni proglašen sam za najboljeg igrača te njihove lige. Engleski sam naučio taman toliko da mogu da se sporazumem sa saigračima. Ipak, osim stana i hrane ništa više nisam dobijao. Pomišljao sam da se vratim. Ali, kako? Ni za avionsku kartu nisam imao!

Jednog dana šetajući pored mora sreo sam devojku Morin. I za dve nedelje buknula je strastvena ljubav. Upoznao sam njene roditelje i nakon dva meseca zabavljanja rešili smo da se venčamo. Od tada za mene počinje drugi život, ne samo za mene već i za moju porodicu - kaže Miloš.

SREĆNA PORODICA: Miloš sa suprugom Morin i sinom Dejanom
 


Roditelji Morin pomogli su im da imaju svoju kuću, dobili su sina Dejana koji ima 15 meseci.
 

Darko sa sinovcem Dejanom

- Čim sam se sredio, pozvao sam brata Darka da dođe kod mene. Našao mu klub u kojem će igrati i ubrzo je proglašen za prvog strelca lige. Igramo zajedno za bolji klub Nadur.

Dobijam od kluba 2.000 evra, a Darko 1.200. Tamo se igra amaterski i u slobodnom vremenu radimo. Ja kao nabavljač u jednoj firmi i primam pet evra od sat, pa koliko radim. Darko isto dobija pet evra na sat i radi u kafiću kao obezbeđenje - priča Miloš.


I on i Darko ne pomišljaju na povratak u Pavlovac kod Vranja. - Zasnovao sam porodicu i tu ostajem.

Darko se ponekad koleba, vratio bi se, ali kad ga podsetim iz kakve smo se bede izvukli, odustane - kaže Miloš.


Darko (23) se samo smeška.
- Sestra studira ekonomiju u Nišu i prvu godinu dala je u roku. Sestru ćemo mi iškolovati, a obavezno šaljemo džeparac ocu i majci. I njima je sada lakše, imaju da popiju, pojedu, da odu do Vranja, obnove garderobu...

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 09:28
Eh,koliko ovakvih prica ima....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online