Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 09.11.2010.
10:18 >> 14:38h
blic.rs, Vestionline A

Od četvrtka pušite samo u svom stanu

Kad u četvrtak počne da se primenjuje Zakon o zaštiti od duvanskog dima, građani neće moći da zapale na radnom mestu, u liftovima, hodnicima, čekaonicama...

Uživanje u duvanskom dimu samo u ilegali
 

Beogradski "Blic" piše da će isto važiti i za škole, fakultete, bolnice, menze, biskope... tamo čak neće postojati ni prostorija za pušače, koju poslodavac može, ali ne mora, da otvori u drugim preduzećima i ustanovama.

"Ona mora da ima ventilacioni sistem koji je sastavni deo prostorije za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacionog sistema", rekla je za "Blic" Srmena Krstev, predsednica komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Pušenje od četvrtka tako neće biti moguće ni u javnom prevozu, odnosno u tramvajima, autobusima, trolejbusima, taksiju, avionu, ali ni u službenim vozilima.

Pušenje će biti dozvoljeno u sopstvenom stambenom prostoru, u ugostiteljskim objektima koji su manji od 80 kvadrata i koji se za to opredele, u većim ugostiteljskim objektima ali u odvojenoj prostoriji, a na radnom mestu u posebno određenim prostorijama.

A o ratu koji godinama besni između pušača i nepušača možete da se informišete i na našem portalu.

Tekst za nepušače

Ako ste nepušač i ne želite ni da razmišlajte o pušačima, onda možete da pogledate samo deo teksta u kojem se jasno vide sve loše strane ove po život opasne navike, pa i između ostalog kako se boriti oralnim seksom protiv pušenja!

Tekst za pušače

Sa druge strane, ako ste pušač, i smatrate da vam je učinjena nepravda, pa iz principa nećete da čitate ništa o "drugoj strani", tada možete da pogledate tekst koji se tiče kazni koje vas očekuju ako vas uhvate sa cigaretom u hodniku firme, da vidite ko su poznati pušači, kad najviše pušimo, kad je cigareta najslađa...


Napetost, depresija i smanjenje radne sposobnosti

 

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima može da stvori teškoće osobama koje imaju zavisnost od nikotina, izjavila je direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Jasna Daragan-Saveljić.


"Na neki način to jeste zaštita onih koji ne puše, ali će zakon stvoriti određene teškoće osobama koje imaju zavisnost od duvana, odnosno nikotina, koja se može uporediti čak i sa heroinskom", kazala je Daragan-Saveljić.


Ona je istakla da će tim osobama svakako biti potrebna stručna pomoć i u tom smislu je naglasila da je bolnica u Drajzerovoj, kao zdravstvena služba, spremna i može da primi sve koji problem nikotinske zavisnosti ne mogu da razreše bez stručne pomoći.

Prema rečima Daragan-Saveljić, ukoliko nemaju prostoriju za pušenje, pušači će biti u apstinencijalnoj krizi koja podrazumeva neodoljivu žudnju ili potrebu za pušenjem, što dovodi do napetosti, pa čak i depresivnosti ukoliko traje duže, a što će neminovno uticati i na smanjenje radne sposobosti.


Srbija, koja želi da uđe u Evropsku uniju, mora da prati zakone koji vladaju u njoj, a, između ostalog, to je i Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima i radnim prostorijama, rekla je dr Daragan-Saveljić.

 

Utorak 09.11.2010. 10:25
jos jedna u nizu pobeda manjine
Utorak 09.11.2010. 14:13
mnogo pusim,mnogo pusim okolinu gusim.Iam sebi,ima sebi zdravlje da narusim!M)oja pluca,moja pluca ni nasta nelice,klecaju mi noge ko u cice!Cigaretu,cigaretu nevadim iz usta;mnogo purim...Od dima cu,od dima cu ja da se ugusim ali sta cu ljudi moji kad volim da pusim! Neidem u tretanu, jedem samo masnu ranu;pijem ,pusim kao turcin sam cu sebi da se sk...im!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online