Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.11.2010.
05:51
Vestionline A

Da li može granata na zajam?

Sarajevska firma "Pretis" zatražila je početkom godine od Ministarstva odbrane BiH da im pozajmi topovske granate da bi ispoštovali ugovor sa vojskom Čilea, naveo je banjalučki "Glas Srpske".

Taj list u broju za ponedeljak otkriva da je zahtev upućen ministru odbrane Selmu Cikotiću 20. januara ove godine, a upućeni, kako navodi "Glas Srpske", smatraju da je to samo jedan od dokaza da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH postali magacin iz kojeg se preduzeća namenske industrije iz Federacije BiH snabdevaju onim što im nedostaje.

Topovska granata
 


"S obzirom da imamo ugovor za proizvodnju 1.500 komada granata kalibra 105 milimetara za armiju Čilea, a nalazimo se u poteškoći obezbeđivanja finansijskih sredstava za realizaciju navedenog ugovora, potrebno nam je 1.000 komada mesingane čaure M14 za metak 105 mm HE M1. Rok za realizaciju navedenog ugovora je 30. april ove godine, a ponuda proizvođača iz Turske za obezbeđivanje ove čaure je 120 dana od dana uplate avansa", kaže se u dopisu "Pretisa", čiji faksimil je objavio banjalučki list.


Ova firma navodi da nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovoreni rok isporuke naruče municije i da stoga mole Ministarstvo odbrane da im pozajme 1.000 granata, koje se nalaze u magacinima Oružanih snaga BiH.


U "Pretisovom" dopisu je navedeno da će pozajmljene granate vratiti krajem septembra ove godine. U Predsedništvu BiH, koje je zaduženo za odbrambenu politiku, kazali su banjalučkom listu da ta institucija nije donela nikakvu odluku kada je reč o pozajmici i ustupanju sredstava Oružanih snaga BiH sarajevskoj firmi.


"To ne isključuje mogućnost da je neko mimo ove institucije isporučio ''Pretisu'' municiju, iako na to nije imao pravo. Jedino Predsedništvo može da donese odluku šta će uraditi sa viškovima municije, da li će ih uništiti, prodati ili donirati", rekli su u Predsedništvu BiH.


Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pokrenula je istragu u "Pretisu" u vezi sa uništavanjem viškova oružja i municije, jer se sumnja da su znatne količine predviđene za uništavanje završile u inostranstvu.


Ministar Cikotić nije želeo da konkretno govori o "Pretisovom" zahtevu, ali je rekao da zbog te istrage, oružje i municija u "Pretisu" nije uništavano od druge polovine 2008. do 6. jula ove godine.


"Istraga još nije završena, ali za sada nema indicija da je bilo narušavanja procedura i da je bilo ko iz Ministarstva odbrane upetljan u ono što u 'Pretisu' istražuje SIPA", rekao je Cikotić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.11.2010. 16:05
rado dajem, saljem, provereno rade. besplatno dopremanje na zeljenu adresu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online