Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.11.2009.
11:20
Vestionline A

Kako bez viza putovati u Evropu?

Situacija je sledeća: od 19. decembra nam za Evropu ne trebaju vize, a 21. decembra vam se ženi kum u Luganu ili udaje drugarica u Minhenu. I sada, kada niste opterećeni tonom papira koje bi morali da prikupite za vađenje vize, odlučujete da pokupite familiju kojoj je ovo prvi road-trip u životu, sednete u auto i odvezete se na nekoliko hiljada kilometara od kuće. Ali već u Sloveniji nailazite na nevolju, vinjeta. Šta je to? Kako vam ranije nije niko rekao? I vi na licu mesta plaćate kaznu od 500 evra, a mogli ste da prođete sa samo 30!

U Austriji ste stali pored puta jer je detetu bilo loše, pa da izađe malo na vazduh. Al’ eto saobraćajaca opet. Nemate na sebi fluoroscentni prsluk (nekoliko stotina dinara košta u Srbiji), kazna na licu mesta, nekoliko stotina evra. Nekako stignete u Švajcarsku na svadbu, slavi se, svi čekaju da kum odreši kesu, a vi dok ste isplaćali silne kazne po evropskim putevima istrošiste one evriće ponete iz Srbije. Poneli bi vi i više, možda bi i neki polovni auto pazarili kada ste već tu, ali naši ne dozvoljavaju da se iznese više od 10.000 evra.

Zato je portal "Vestionline" pripremio specijal koji vam nudi korisne informacije o putovanju u zemlje šengena. Kako da prođete najlakše i najbezbolnije, i za novčanik i za nerve. Gde, kada, koliko dugo, kako i zašto baš tako se ređaju odgovori koje nudimo na najčešće dileme o putovanju u inostranstvo u novim uslovima.

1. Pasoši, vize, konzulati, vreme boravka u inostranstvu i dozvole za rad

2. Zdravstveno osiguranje

3. Carinski propisi

4. Saobraćajna pravila

5. Šengen, istorija i članice

Ponedeljak 30.11.2009. 18:24
Sve pohvale na lepo srocenom, blago vickastom i nadasve veoma informativnom tekstu! @vuk - druze, ne znam za tebe, ali se ja iskreno nadam da cu skupiti neki kes da malo otputujem na taj truli zapad, da se bez cimanja sa papirologijom i vizama ode do Ajfelovog tornja, da se popije poneko pivo na Oktoberfestu u Minhenu, da se posmatra formula 1 uzivo ili mozda pogleda neka prava fudbalska tekma u Spaniji npr. Barsa-Real. E kad to sve licno vidim i uradim, onda cu moci sa punim pravom svasta da kazem Neletu Karajlicu apropo onog stiha "da se strankinje praskaju pravo" ;) Zasto putovati u Evropu - da bi naucio da cenis i razumes svoje, treba videti i upoznati druge "civilizacije" :)
Petak 25.12.2009. 14:27
Interesuje me sledeca situacija,boravio sam u sengen zoni 60 dana,sa vizom,usao sam usengen prostor 13.9.2009,a izasao 11.112009,ponovo sam usao u sengen zonu 20.12.2009,od kog datuma se meni racuna 90 dana,ako uzmemo u obzir da sam po drugi put usao po dobijanju belog sengena,molim da mi neko tacno odgovori
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online