Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 20.10.2010.
14:06
D. Ć. - Vesti A

Na udaru stranci širom Evope?

Izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da multikulturalni eksperiment u ovoj zemlji nije uspeo uzdrmao je našu dijasporu. Iako se svi slažu da se ocena Merkelove verovatno odnosi na tursku i arapsku populaciju koja ima problem sa društvenom integracijom, iz našeg rasejanja stižu bojazni da ono što se sada dešava Turcima, u perspektivi može da pogodi i Srbe. Takođe, sam problem je prešao granice Nemačke, pa se spekuliše i da bi sličan odnos prema imigrantima mogle da imaju i druge države Evrope.

Multikultiralizam je bio jedan od stubova na kojem su počivale posleratna Nemačka i čitav kontinent, a ako je koncept propao u ovoj državi, i EU će biti u problemu

- Multikulturalizam je bio jedan od stubova na kojem je počivala posleratna Nemačka, kao i posleratna Evropa.

Predrag Simić

Ukoliko je taj koncept propao u Nemačkoj, postoji opasnost da će cela EU doći u sukob sa samom sobom i s drugim državama, što svakako nije dobrodošao scenario - istakao je Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj i profesor Fakulteta političkih nauka.

"Pretnje nisu upućene nama"

 

Dragan Urošević

Predstavnici srpske zajednice u Nemačkoj slažu se da je komentar Angele Merkel bio usmeren pre svega na neuspeh u integraciji turske i arapske zajednice, dok je integracija Srba u nemačko društvo dostigla zadovoljavajući nivo.

 

Pojedinci, kako su "Vesti" objavile, ipak se plaše da bi ono što se događa Turcima danas, moglo u budućnosti da zadesi i Srbe.


Ipak, predsednik Saveza srpskih klubova i jedan od četiri člana iz Nemačke u Skupštini dijaspore Dragan Urošević, rekao je za beogradske medije da govor kancelarke nije bio usmeren na nemačke Srbe.


- Njene reči se ne odnose na nas, jer 90 odsto srpske dece ovde pohađa nemačke škole, od osnovnog obrazovanja, gimnazije do fakulteta, a već imamo i doktorante koji su ovde rođeni - kaže on.


On je dodao da njegovo udruženje okuplja oko 120.000 ljudi, od ukupno 625.000 državljana Srbije koji žive u Nemačkoj. On procenjuje da ukupan broj Srba, uključujući i one sa pasošima Hrvatske, BiH i Nemačke iznosi oko milion.

 

Turci neće da uče jezik

 

Kako je rekao Urošević, većinu mladih Turaka ne interesuje da uče nemački, a ne shvataju da bez znanja jezika ne mogu da napreduju. Žene su im zatvorene u kućama i nemaju kontakt sa okolinom, pa je normalno da ne znaju jezik, navodi on.


Britanski "Fajnenšel tajms" ocenjuje da Merkelova nije od onih političara koji se trude da privuku pažnju medija agresivnim frazama, već da je želela da smiri antiimigracione konzervativce. Istovremeno je, piše list, duboko svesna da nemačko stanovništvo stari i da su zemlji potrebni stranci da popune nedostatak stručnih kadrova. Ministar ekonomije Rajner Briderle je rekao da Nemačka zbog manjka kadrova gubi 15 milijardi evra godišnje.

Više ih otišlo nego došlo


Merkelova ne želi da zaustavi imigraciju, kao što predlaže konzervativni premijer Bavarske Horst Zehofer, već traži da se više radi na integraciji doseljenika u nemačko društvo, stoji u britanskom listu.


"Statistička stvarnost govori da je u poslednjih pet godina broj ljudi koji je otišao iz zemlje nadmašio broj onih koji su se doselili. Angela Merkel će pokušati da boljom integracijom stranaca pomiri ekonomsku stvarnost i političko nezadovoljstvo", zaključuje "Fajnenšel tajms".

Ognjen Pribićević

S ovim se donekle slaže i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević.


- Kancelarka Merkel je htela da kaže da se Nemačka zalaže za razvoj tog društva, ali i da postoje problemi u nastojanju da se što bolje povežu različite etničke i kulturne grupe.

Ključni problem je što te grupe žive jedna pored druge, a nemaju adekvatnu komunikaciju. Ako se u Nemačkoj ne uspostavi uspešna komunikacija između tih zajednica, to bi mogao da bude problem za celu Evropu - ističe Pribićević.

Volfram Mas: Srpska dijaspora dobro integrisana
 

Volfram Mas

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas izjavio je, povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da je koncept multikulturizma u ovoj zemlji doživeo krah, da je srpska zajednica u Nemačkoj veoma dobro integrisana.

 

On je objasnio da nemačko Ministarstvo obrazovanja radi na pojednostavljivanju procedure priznavanja akademskih diploma iz Srbije, što bi još više trebalo da olakša Srbima u Nemačkoj, posebno pri nalaženju posla u struci.


Ambasador Nemačke ne slaže se, s druge strane, sa ocenama da većina Turaka ne želi da se integriše u nemačko društvo i to potkrepljuje podatkom da u Nemačkoj postoji 40.000 poslova koje vode turski imigranti, od malih radnji do firmi.


- Strancima je potrebno dati pristup učenju nemačkog jezika, kako bi imali mogućnost da izgrade budućnost za sebe u Nemačkoj - rekao je ambasador Mas i dodao da u toj zemlji živi oko osam miliona imigranata koji nemaju nemački pasoš.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.10.2010. 14:54
Samo da ne palamudimo previše. Merkel je rekla to što misli vrh Nemačke i tako će biti. Za Srbe nema problema, mi smo znali uvek da se prilagodimo. No tu je druga igra. Smetaju im muslimani. I ne samo njima, nego celoj Evropi. EU je novi cilj Al Kaide. Mi nismo ali jesu Francuzi i Nemci. Pošto su najviše davali podršku muslimanima u Bosni, Raškoj i na Kosovu, red je da pojedu što su zakuvali.
Utorak 03.07.2012. 08:36
@Ambasador Nemačke ne slaže se, s druge strane, sa ocenama da većina Turaka ne želi da se integriše u nemačko društvo i to potkrepljuje podatkom da u Nemačkoj postoji 40.000 poslova koje vode turski imigranti, od malih radnji do firmi. ----------------------------------------------------------------------- Pa naravno - vode döner-buden kada nece niko da ih primi na posao.Djelimicno su sami krivi za to,a djelimicno odnos Njemacke prema strancima.Kao stranac si u stratu diskriminisan,daju ti se slabo placeni poslovi.Upoznala sam strance raznih nacija koji imaju fakultetske diplome,a rade slabo placene poslove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online