Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.10.2010.
10:50
Tanjug A

U Srbiji 50.000 građana živi ispod linije siromaštva

Međunarodni dan protiv siromaštva i gladi Srbija dočekuje sa oko 50.000 ili 6,5 odsto građana koji žive ispod linije siromaštva, a u najtežem položaju nalaze se mnogločlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i porodice u kojima oni žive.

Obećanja političara nisu za jelo...

Socijalnu pomoć u Srbiji prima oko 68.000 porodica, a najosnovnije egzistencijalne potrebe najsiromašniji građani ostvarjuju i u narodnim kuhinjama, kojih, u Beogradu ima 20, a širom Srbije oko 63, rekao je Tanjugu savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljubomir Pejaković.


Pejaković je podsetio da resorno ministarstvo pruža podršku aktivnostima Crvenog krsta kroz programe narodnih kuhinja, kao i kroz pakete hrane i higijenske pakete.

Čeka se zakon

 

Siromaštvom su, kako je Pejaković rekao, više pogođena seoska nego gradska domaćinstva, a na "udaru" su i oni koji su u procesu privatizacije ostali bez posla, kao i svi nezaposleni.


Sistemski se problem može rešiti donošenjem novog zakona o socijalnoj zaštiti koji bi, prema Pejakovićevim rečima, trebalo da bude usvojen do kraja ove i stupi na snagu 1. januara 2011. godine.


On je objasnio da bi se tim zakonom povećao iznos pomoći za određene grupacije korisnika, definisali novi uslovi za ostvarivanje prava, čime će se broj korisnika povećati, a samim tim i izdvajanja iz budžeta za socijalnu pomoć.

"Predložili smo da se rebalansom budžeta izdvoji još 220 miliona dinara za namirnice za sve narodne kuhinje i na taj način bismo obezbedili njihovo funkcionisanje do kraja maja iduće godine", ukazao je Pejaković.


On je rekao da su trenutno iz budžeta izdvojena sredstva za namirnice koje nedostaju za rad 19 narodnih kuhinja i ukazao da će tokom meseca početi njihova dostava.


"Najčešće pomažemo najsiromašnijim opštinama, koje nemaju sredstava da same finansiraju rad takvih kuhinja", ukazao je Pejaković i dodao da ministarstvo nastoji da kroz higijenske i pakete hrane jednokratno pomogne one koji se nalaze u najtežoj materijalnoj situaciji.


On je dodao da je resorno ministarstvo Vladi Srbije predložilo da se rebalansom budžeta predvidi i izdvajanje od 130 miliona dinara za pakete hrane, kojima bi bili pomognuti, pre svega, građani nerazvijenih i siromašnih opština u Srbiji.


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i gladi Crveni krst Srbije organizovaće akciju "Solidarnost na delu" i pozvati potrošače da u periodu od 18. oktobra do 18. novembra kupovinom jednog od artikala hrane, kao što su brašno, pirinač, testenina, ulje, šećer, pomognu socijalno najugroženije građane na opštini Novi Beograd.


Akcija će se organizovati u supermarketima, gde će građani moći da namirnice kupe i poklone, odnosno odlože u posebno označeno mesto - korpe, pored kojih će dežurati aktivisti Crvenog krsta Novi Beograd, formirati pakete i deliti ih socijalno najugroženijim građanima.


Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja
siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.


Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.10.2010. 12:05
Jes' da mi matematika nije jaca strana, ali 6.5% gradjana nikako ne moze biti 50.000. Jel to " slucajno " fali jedna nula ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online