Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.10.2010.
18:41 >> 21:45h
Tanjug A

"Jedino se o Kosmetu ne slažemo"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle razgovora sa šefom američke diplomatije Hilari Klinton da je Srbija spremna za dijalog sa Kosovom i da želi da on počne što pre bez odlaganja. Tadić je ponovio da Srbija ne priznaje i nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Hilari Klinton je rekla da je problem Kosova i Metohije pitanje oko koga se Beograd i Vašington ne slažu.

 

Branimo svoja legitimna prava: Boris Tadić

Predsednik Tadić je kazao da Srbija poštuje legitimna prava albanskog naroda, ali da takođe brani i svoja legitimna prava.

"Srbija je podnošenjem rezolucije sa 27 evropskih zemalja pokazala da je prviržena dijalogu i želi da dijalog počne što pre", rekao je Tadić.

Hilari Klinton kaže da je problem Kosmeta pitanje oko koga se Srbija i SAD ne slažu, ali da je rezolucija Generalne skupštine UN osnov za dijalog koji može da doprinese poboljšanju.

Prema njenim rečima, u tom dijalogu trebalo bi rešavati svakodnevna pitanja. "Odluka Generalne skupštine može da postane osnova za dijalog i doprinese dobrobiti naroda Kosova i Srbije", rekla je Klinton.

Ona je naglasila da će dijalog Beograda i Pirštine pomoći narodima Kosova i Metohije i Srbije i imati pozitivan uticaj na odnose Beograda sa susedima, Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Saradnja sa Hagom zbog nas samih

Tadić je rekao da će Srbija izvršiti obaveze "ne zbog Haškog tribunala i međunarodne zajednice, već zbog sebe same“.


"Čak i kad bi Haški tribunal sutra prestao da postoji, Srbija bi nastavila potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, sa namerom da se svi optuženi nađu pred licem pravde“, naglasio je Tadić.


Kad je reč o zločinima nad Srbima, predsednik Srbije je rekao da je procesuiranje onih koji su počinili te zločine preduslov za pomirenje u regionu. 

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da SAD cene napore Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom.

"Srbija ulaže velike napore da uhapsi preostale haške begunce i taj napor mora da se ceni", rekla je Klinton u obraćanju novinarima.

"Srbija se najviše trudi da uđe u EU"

Srbija najviše zaslužila ulazak u EU: Hilari Klinton

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je danas da je Amerika posvećena radu sa Srbijom kako bi naša zemlja postigla svoje ciljeve, a to je ulazak u Evropsku uniju.

"Zajednički interes svih nas je u miru i napretku ovog regiona i podržavamo sve zemlje regiona da što pre uđe u EU, ali ni jedna zemlja nije učinila napora koliko Srbija da bi se približila Evropi“, ocenila je Klintonova.

Prema njenim rečima, evropske integracije zahtevaju jako vođstvo, a predsednik Tadić je to obezbedio. "Ubeđeni smo da Srbija može ne samo da postane član EU, već i primer u Evropi", rekla je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Kad smo pričali ranije telefonom, a posebno danas, istakla sam da nam je zajednički interes mir i stabilnost regiona, da zemlje regiona što pre uđu u EU... Nijedna zemlja nije zaslužila taj ulazak, nije učinila dodatni napor... gospodine predsedniče, vi ste to učinili", zaključila je šefica američke diplomatije.

Ovo je prvi susret Borisa Tadića i Hilari Klinton. Njih dvoje su razgovarali nešto više od sat vremena, najpre nasamo, a zatim su im se pridružili saradnici - pomoćnik američke državne sekretarke za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon, kao i srpski ministri spoljnih poslova i odbrane, Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac.

Cvetković: Potrebno više američkih investicija

 

Srpska delegacija 

 Vlada Srbije je uverena da je dijalog Beograda i Prištine jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton.

"Srbija je spremna da razgovori počnu u skladu sa nedavno usvojenom rezolucijom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, dodao je on.

Iako je konstatovano da su SAD među najvećim stranim investitorima u Srbiji sa ulaganjem od oko 1,6 milijardi dolara premijer Cvetković i Hilari Klinton su istakli da je neophodno intenziviranje ekonomske saradnje, povećanje obima investicija, kao i unapređenje trgovinske razmene između Amerike i Srbije.

 

Đukić-Dejanović: Zadovoljna izjavama Hilari Klinton

 

 Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izrazila je večeras zadovoljstvo zbog izjave državne sekretarke SAD Hilari Klinton da Srbija može da postane ne samo član EU, nego i primer u Evropi.
"Raduje konstatacija državnog sekretara jedne velike sile da činimo dobre korake ka Evropskoj uniji", rekla je Đukić Dejanović Tanjugu. Ona je kazala da ulazak u EU jeste spoljnopolitički cilj Srbije i da je zadovoljna zbog izrečene konstatacije državne sekretarke SAD.

 

Šutanovac: Najbolja saradnje Srbije i SAD je u odbrani

 

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i državni sekretar SAD Hilari Klinton izrazili su danas zadovoljstvo nivoom saradnje u oblasti odbrane, koja "predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa SAD i Srbije".
Zaključeno je da treba nastaviti saradnju na izuzetno uspešnim programima, poput saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i u okviru Programa državnog partnerstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Hilari Klinton je posebno istakla dostignuti nivo saradnje Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja. Ona je naglasila da SAD pruža podršku nastavku reforme u sistemu odbrane u cilju postizanja najboljih standarda.

Sastanak sa NVO sektorom

Jako obezbeđenje u centru Beograda oko "Aero kluba"

Posle razgovorima sa srpskim zvaničnicima u Palati Srbija američka državna sekretarka se večeras neformalno sastala sa predstavnicima nevladinog sektora i predstavnicimanekih verskih zajednica.

Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta rekao je da je Klintonova tokom susreta sa predstavnicima NVO odala priznanje ulozi civilnog društva u političkim promenama u Srbiji.


''Ona se osvrnula i na događaje od nedelje i rekla da to pokazuje koliko su osetljive demokratije u kojima živimo, kao i da to nije samo slučaj Srbije, nego da se to dešava i na mnogim drugim mestima'', kazao je Dereta.


Prema njegovim rečima, američka državna sekretarka je konstatovala da je ono što radi civilno društvo u Srbiji na neki način u skladu sa demokratskom tradicijom SAD i da će podrška Vašingtona biti nastavljena.
 

Hilari Klinton je drugi visoki zvaničnik najuticajnije države sveta koji za godinu i po dana dolazi u Beogradu i, prema procenama i u Vašingtonu i u Beogradu, njena poseta će dati dodatnu dinamiku unapređenim odnosima dve zemlje.

Tadić je na konferenciji za novinare zahvalio Hilari Klinton za dolazak u Srbiju, istakavši da su izazovi sa kojima se Srbija suočava "izazovi za koja su nam potrebna partnerstva i saradnja sa najvećim silama, a SAD to svakako jesu". 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.10.2010. 19:40
Ovaj deo protokola, prilikom susreta, kaže razgovarali najpre nasamo, a potom u društvu saradnika. Opaaa ...
Sreda 13.10.2010. 00:35
Ma polako slozice se ON sa Klintonovom i oko Kosova;-)
Sreda 13.10.2010. 13:54
Da li su mogli ista debilnije da napisi od ovog naslova?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online