Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.10.2010.
13:02
J. L. Petković, Đ. Barović - Vesti A

Srpska vojska vežba prihvat izbeglica!

Nakon što je isečena srpska mobilna telefonija u centralnom Kosovu i Metohiji, na severu pokrajine najavljene su nove mere bezbednosti, kakva je i najava Prištine o nagomilavanju bezbednosnih snaga na severu Kosmeta

Golim rukama u odbranu srpskog severa pokrajine
 

Komadant Kfora Erhard Biler je istakao da će u delu gde je većinski srpsko stanovništvo biti povećan broj vojnika i kontrolnih punktova, a međunarodni predstavnici dodaju da će u tome učestvovati i Euleks i KPS "kako bi uspostavili red i mir i osigurali bezbednost za sve građane".

Jasna politika

- Eksplozije i pucnji se dašavaju i u ostalim delovima, mnogo više i češće, a niko tamo ne izvodi vojsku na ulice. Njima najviše smeta što Srbi u ovolikom broju žive na severu i samo uvode nove mere da bi nas naterali da odemo. Ako narod po ceo dan gleda sve veći broj karabinjera, onda je politika koja se sprovodi jasna - kaže Jakšić.

Sagovornici "Vesti" tvrde da Euleks mora da se "pokaže" na terenu, ali i da je Priština samo čekala momenat da nekako reaguje na severu ne bi li pride sebi osigurala tlo za budući dijalog sa Beogradom i odbila eventualni specijalni status za ovaj deo pokrajine.
Šef Euleksa Udo Miler kaže da je cilj "da se stavi tačka na kriminal na severu".

Ovih dana je, naime, uhapšen Dejan Vulović, osumnjičen za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja, a u Prištini se komentariše da će uslediti nova hapšenja "krupnih riba" i da je reč o četiri osobe koje važe za vođe kriminala na severu. Priča se i da za njihovo hapšenje Euleks ima dozvolu Beograda, kao i da je reč o ljudima koji su odgovorni za nedavne eksplozije i šverc.

Oštra borba pritv kriminala: Vojnici udaraju na starinu sa štapom...
 

- Pokušaću da razgovaram sa komandantom Kfora na ovu temu. Moramo imati u vidu da je reč o tome da se izgubila kontrola nad dnevnom bezbednošću, a da je reč o međunarodnim misijama koje su izuzetno skupe i one neće dozvoliti da se dovede u pitanje njihov kredibilitet - objašnjava državni sekretar za Kosmet Oliver Ivanović.
 

Hapsiće i Tačija?

Dosadašnji šef Euleksa Iv de Kermabon kaže da je Beograd, takođe, zainteresovan da se na severu Kosova suzbiju korupcija, šverc i organizovani kriminal.
- U utorak su uhapšene dve osobe na temelju poternice Euleksa, ali i poternice koju je izdala Srbija. To jeste zajednička bitka protiv organizovanog kriminala - dodaje on, najavljući da će ta misija nastaviti istrage i hapšenja svih lica na Kosmetu, uključujući i one u samom vrhu vlasti u Prištini ako se pokaže da su upletena u korupciju i kriminal.

Kad je reč o događajima koji su usledili nakon što je vlast u Prištini odlučila da onesposobi srpsku telefoniju, događaji se drugačije interpretiraju, posebno u prištinskim medijima. Primera radi, dnevnik "Koha ditore" "pouzdano saznaje" da je oko 20 pripadnika elitnih ruskih vojnih snaga ušlo na sever s ciljem da destabilizuje situaciju. Oni su navodno noćili u Zvečanu, a Albanci pišu da se sumnja da su eksploziju na anteni IPKO-a pre nekoliko dana izveli upravo oni.
 

- Priština je naučila da traži izgovore za svoje nedelovanje na severu. Njihova opsesija ima velike posledice. Na severu postoje mnoge nesređene stvari, ali ako incijativa da se one srede dolazi od Euleksa, ili, još gore, od Prištine, onda je teško da je to u interesu srpske zajednice. To kod Srba izaziva nervozu i odbojnost. Apelujem i na jednu, i na drugu, i na treću stranu da povedu računa o svojim postupcima - dodaje Ivanović, podsećajući da je stanje na Kosmetu definisano 1999. i da je bitno da znaju "i kosovski Albanci i stranci da nećemo dozvolitu da se dovede u pitanje ostvarena tekovina".
 

Prištinski mediji su preneli da se u severnom delu Mitrovice na svakih 50 metara već podižu kontrolni punktovi, ali se Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosmeta, na ovo samo nasmejao.
 

- Evo me u centru Mitrovice, i nigde nijednog novog punkta! Ali, mogu da vam kažem da su te najave o povećanoj kontroli bezbednosti samo novi pokušaj pritiska na Srbe - kaže Jakšić.
 

On podseća da, prema izveštaju UN, najmanje kriminala ima upravo na severu.
 

- Na Kosovu se šverciju droga, oružje, belo roblje, ali ne na severu. To jasno piše u izveštaju UN, a sve drugo je kampanja. Naravno, svugde ima kriminala, ali to što se pojedine grupe napiju i potuku, to se dešava u svim zemljama sveta. Međutim, ovde se kriminalom smatra i to što se roba koja ulazi ne carini i ne ide u budžet Prištine jer trgovci neće njima da plaćaju porez, nego Republici Srbiji - objašnjava on.
Jakšić ističe i da nijednog "ruskog specijalca" nije video u Mitrovici.
 

Vojska se sprema za nove izbeglice

Najava Prištine o nagomilavanju bezbednosnih snaga na severu Kosmeta za nekadašnjeg načelnika Vojno-bezbednosne službe Momira Stojanovića ne predstavlja iznenađenje, s tim što general ne predviđa eskalaciju sukoba.

- Da bi došlo do eskalacije, potrebne su dve strane, a Srbija već otvoreno pokazuje da je nemoćna. Zvuči neverovatno, ali stručne službe Generalštaba koje se bave strateškim planiranjem uopšte se nisu bavile mogućim scenarijom pomoći srpskom narodu, a po Ustavu su bile obavezne da to urade. Razrađivano je nekoliko scenarija u slučaju da Srbi pod pritiskom budu prinuđeni da napuste Kosmet. Koliko se sećam, čak je održano i nekoliko vojnih vežbi u Raškoj i na istoku Srbije čija je osnovna tema bila prihvat izbeglica. A odakle nam to preti opasnost da Srbi pobegnu, nije valjda iz Tunguzije?

Momir Stojanović
 

Zvaničnici Kfora i Euleksa tvrde da je reč o pokušaju uvođenja reda na severu. Smatrate da to nije cilj?

- U sledećem periodu će zaista doći do intenziviranja vojnih vežbi i hapšenja lokalnih kriminalaca, ali to je samo maska. Po američkim uputstvima se piše poslednja stranica u stvaranju nove albanske države na Balkanu, a to je potčinjavanje severa Kosova. Mislim da Srbija ne shvata da će posle tog, poslednjeg poteza, ostati apsolutno bez ičega.

Bez obzira na dijalog Beograda i Prištine?

- Uskoro bi trebalo da započnu direktni pregovori, ali to nikoga ni u Prištini, ni u EU previše ne zanima. Njima je mnogo bitnije da preostalih nekoliko članica EU napokon prizna nezavisnost. Kad do toga dođe, i pozicija Beograda, ako je uopšte više ima, u tim pregovorima će potpuno nestati.

Počeo specijalni rat

Albanska štampa piše da je na sever Kosmeta ušlo i dvadesetak ruskih specijalaca.
- To nema veze s istinom, sem što je i ova priča deo specijalnog rata s jedinim ciljem da se situacija toliko destabilizuje da bi postojao valjan izgovor za reakciju - ističe Stojanović.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 21:10
Ja sam citao neki strucni clanak avtor je bio italjan piso je za Bildt. I pise da je na Kosovo bilo bacenih ogromno 30mm granata sa osiromasenim uranom koje su bile namenjene za tenkove a srbi su na Kosovu imali najvise tenkova i tih plasticnih maketa i da je zbog toga danas među kosovarima od 300-400% povecan broj raka posebno među zenama samo da se o tome ne prica jer su to saveznici radili plus toga navodno da je umrlo oko 50 italjanskih vojnika u tim godinama za rakom za druge nista ne pise samo da je americkim vojnicima zabranjeno davat krv na akcijama darivanja . Tako da ja mislim da se na Kosovo jos neko vreme nije pametno vracat bar nekih 20 godina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online