Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2009.
08:14
R. L. - J. A. A

Krst nosi praunuk Dušan

Njegova svetost, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle danas će biti sahranjen u porti manastira Rakovica. Večno mesto pokoja nalazi se sa severne strane crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Beogradu, a prema patrijarhovoj poslednjoj želji kovčeg će biti spušten u zemljanu, neizbetoniranu raku.

Nezaboravni zagrljaj: Dušan sa pradedom Pavlom
 


Najbliža familija ići će prva iza kovčega. Biće tu patrijarhova sinovica Nada Knežević i sinovac Gojko Stojčević sa porodicom, kao i unuka Snežana Milković. Krst će nositi Snežanin sin Dušan. Svi su oni potomci patrijarhovog rođenog brata Dušana, koji je stradao od ustaške ruke početkom Drugog svetskog rata. Snežana će spremiti žito za pokoj duše, kako to nalažu pravoslavni običaji.

Govore Amfilohije,
Vartolomej i Tadić

Prema najavi vladike bačkog Irineja, nad patrijarhovim odrom oproštajnu besedu pred Hramom u ime SPC održaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, u ime čitave pravoslavne crkve vaseljenski patrijarh Vartolomej, a ispred države Srbije i srpskog naroda trebalo bi da govori predsednik Boris Tadić.

Osim porodice, crkvenih i državnih delegacija, očekuje se da će poslednjem ispraćaju prisustvovati više od pola miliona ljudi, odajući počast čoveku koga su vernici još za života proglasili svecem. Očekuje se dolazak velikog broja poštovaoca patrijarha Pavla iz čitave Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, ali i dijaspore. Zbog velikog interesovanja, Vlada Srbije je poslodavcima preporučila da zaposlenima koji žele da se poklone senima počivšeg patrijarha omogući plaćeni slobodan dan.
 

Opelu i sahrani patrijarha Pavla prisustvovaće vaseljenski patrijarh Vartolomej, poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristofor. Episkop bački je rekao da su i ostale pravoslavne crkve najavile visokorangirane delegacije, a posebno je značajna delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju će, umesto patrijarha Kirila, koji je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje, predvoditi stalni član Svetog sinoda u Moskvi, mitropolit Minska i egzarh Belorusije Filaret.
 

Skromno uz hrizanteme

U skladu sa svojim životom doslednog jevanđeoskog monaha, patrijarh Pavle je zaveštao i da mu se grobno mesto obeleži skromno, bez ikakve raskoši. Nad grobnim mestom će, prema njegovoj izričitoj želji, biti samo drveni krst, a humka će biti ukrašena žutim hrizantemama koje je patrijarh za života veoma voleo.

Rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI odredio je kardinala Anđela Sodana, dekana Kardinalskog kolegija, za svog predstavnika na sahrani patrijarha Pavla, saopštila je Apostolska nuncijatura u Srbiji. Prema pisanju beogradske štampe, papa Benedikt je poručio da bi rado došao na ispraćaj srpskog patrijarha da je već ranije bio u Srbiji. Kao što se zna, Srbija je pored Rusije jedina pravoslavna većinska država u koju nije kročila noga svetog oca.
 

Za Srbe iz centralnog Kosmeta eparhija raško-prizrenska, Skupština grada Prištine sa izmeštenim sedištem u Gračanici obezbedile su organizovan besplatan odlazak na sahranu patrijarha sa četiri autobusa, koji je trebalo da krenu sinoć u ponoć iz Gračanice. Veliki broj Srba iz tog dela Kosova i Metohije najavio je da će na sahranu otići u sopstvenoj organizaciji.
 

Iz Republike Srpske takođe se dolazi organizovano, dok je iz Crne Gore obezbeđena besplatna vanredna vozna linija do Beograda.
Radio-televizija Srbije će emitovati direktan prenos sahrane patrijarha Pavla.
 

Molitvena kolona

Iz Odbora za sahranu saopšteno je da će posle zaupokojene liturgije koju će u Sabornoj crkvi služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (u 7.30 ujutru), molitvena kolona krenuti peške prema Hramu Svetog Save preko Terazija. Kod Terazijske česme biće služen kratak pomen, da bi posle prolaska Trga Dimitrija Tucovića, kod Krušedolske ulice kovčeg bio iznet i prenet do Hrama na rukama.
Opelo, predviđeno za 11 sati, biće održano na platou ispred Hrama, a ne u samoj bogomolji, zbog velikog broja vernika koji žele da prisustvuju, ali i zbog radova u Hramu. Po završenom obredu, posmrtna povorka će se smestiti u vozila i potom krenuti preko Autokomande, Trošarine, do manastira Rakovica, gde će oko 13 sati biti obavljen čin sahrane.
Duž ove trase poštovaoci mogu da izađu i odaju počast pokojnom patrijarhu, a prema želji Njegove svetosti, svi su umoljeni da ne kupuju cveće i vence, već da ako su u mogućnosti, taj novac darivaju za završetak Svetosavskog hrama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online