Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
13:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbiji poručeno da ne talasa

Da li bi Kosovo uskoro moglo postati članica Saveta Evrope (SE) pitanje je koje je podelilo političku javnost, pa čak i one narodne poslanike koji su, kao deo srpske parlamentarne delegacije, uključeni u rad Parlamentarne skupštine SE. Međutim, kako "Vesti" saznaju, zvanični Beograd preko diplomatske mreže je u više navrata obavešten da i ne pokušava da sprečava ulazak Kosova u SE jer to u praksi neće imati efekta.

Ulazak Kosova u Savet Evrope samo je pitanje vremena, tvrdi Dragan Todorović

Dragan Todorović (SRS), član srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE, smatra da je sada već izvesno da će Kosovo postati član ove panevropske organizacije i da je početni korak već učinjen usvajanjem Rezolucije Parlamentarne skupštine SE u junu ove godine.

- Na žalost, nakon što je usvojena Rezolucija u kojoj se predviđa saradnja između Sekretarijata SE i, kako oni kažu, izabranih organa Kosova, pitanje je samo vremena kada će i doći do učlanjenja u SE - kaže Todorović.


On tvrdi da su od svih prisutnih delegata, pa i srpskih poslanika, samo predstavnici radikala glasali protiv te Rezolucije.

Ne znaju ni proceduru


U članu 4 Statuta SE piše da Komitet ministara poziva državu da postane članica SE i da ona to postaje čim svoje ime deponuje kod generalnog sekretara. Parlamentarna skupština iznosi svoje mišljenje, ali ono nije obavezujuće.

 

Nažalost, koliko je ova procedura nepoznata za srpske političare govori i to da su mnogi od njih ubeđeni da bez odluke Parlamentarne skupštine ne može biti ni prijema u SE, a tamo je šaroliko društvo i predstavnici opozicionih partija često ne glasaju onako kakve su zvanične politike njihove države.

 

Suština je, međutim, da odluka o prijemu leži na Komitetu ministara, a tamo svaki predstavnik glasa po direktivi svoje države i ta činjenica obezbeđuje dvotrećinsku većinu za prijem, jer od 47 država članica SE, 33 je priznalo Kosovo.


Za razliku od Todorovića, njegov kolega iz delegacije Miloš Aligrudić (DSS) smatra da procedura prijema Kosova u SE nije pri kraju, pa "čak ni blizu", ali je ogorčen ponašanjem šefa srpske delegacije Dragoljuba Mićunovića.
 

Dragoljub Mićunović

- Biro skupštine je ovog meseca imao sastanak na kojem je prisustvovao i Dragoljub Mićunović i na kojem je odlučeno da se ubuduće, kada je na dnevnom redu Kosovo i sve u vezi sa njim, na sastanke Političkog komiteta u svojstvu posmatrača pozovu dva predstavnika kosovskog parlamenta, jedan iz vlasti, a jedan iz opozicije.

Moram reći da to nije nešto novo, takav status ima i Severni Kipar, ali je problem što se takvoj odluci nije usprotivio šef naše delegacije Dragoljub Mićunović. Osim toga, predstavnici DS-a su glasali za Rezoluciju Parlamentarne skupštine u junu koja se deklarativno zalaže za nemešanje SE u status Kosova, ali na više mesta potencira nezavisnost pokrajine - kaže Aligrudić.


Iako nije upoznat sa pomenutom odlukom Biroa, Dragan Todorović kaže da ga ništa od Mićunovića ne iznenađuje.


- On je predsednik Političkog saveta DS-a koji uveliko pomaže Vašingtonu i Briselu da nam otmu Kosovo i Metohiju - ponavlja Todorović.

Vlasi: Dobro i za Kosovo i za Srbiju

 

Azem Vlasi

Politički analitičar i advokat Azem Vlasi kaže bi od članstva Kosova u Savetu Evrope i Oebsu, korist imali i Beograd i Priština.


- Da, čuo sam za to. To vidim kao lakši, sporedni put uključivanja Kosova u EU. Protiv uključenja Kosova u SE i Oebs ne bi trebalo da imaju ništa protiv ni one države koje nisu priznale nezavisnost, a to ne bi trebalo da smeta ni Srbiji - objašnjava Vlasi.                                        J. L. P. - Vesti


"Vesti", nažalost, juče nisu uspele da od Mićunovića, šefa srpske parlamentarne delegacije u Strazburu, provere kolike su šanse za članstvo Kosova u SE, kao i istinitost optužbi opozicionih poslanika na njegov račun. Nismo uspeli da na ovu temu dobijemo pojašnjenje ni srpskog predstavnika u Komitetu ministara SE, ambasadorke Dragane Filipović.


Ivan Vujačić (DS), međutim, smatra da se pitanje članstva Kosova u SE i Oebsu neće otvoreno postaviti u skorije vreme.


- Nezavisno od stava Srbije, KiM je još daleko od zadovoljenja standarda, pre svega vladavine prava i manjinskih i ljudskih prava. Srbija ne bi bila jedina zemlja koja bi se usprotivila učlanjenu KiM u ove organizacije - izjavio je ovaj bivši ambasador Srbije u SAD. 

Teže u OEBS


Odluka o prijemu u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) donosi se konsenzusom, odnosno jednoglasno, tako da će Kosovu daleko teže biti da postane član, jer mora da se saglasi i Srbija.


Takođe, procedura za prijem sadrži ozbiljne zahteve kao što su poštovanje svih demokratskih tekovina, ali i helsinških principa koji između ostalog podrazumevaju poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država, objašnjeno je "Vestima" u Misiji Oebsa u Beču.                                                                                                R. L. - Vesti

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online