Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2009.
15:01
Tanjug A

Strane delegacije na sahrani patrijarha

Potvrđena je lista stranih delegacija koje će prisustvovati sahrani patrijarha Pavla. Među njima će biti Vaseljejski patrijarh Vartolomej koji će govoriti na opelu u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, kao i poglavari Rumunske pravoslavne crkve patrijarh Danilo, Albanske pravoslavne crkve Anastasios i Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke mitropolit Hristifor, saopšteno je danas u Srpskoj patrijaršiji.

Prema konačnom spisku, koji je u ime Odbora za sahranu pročitao episkop bački Irinej, na sahranu poglavara SPC dolazi četvoročlana delegacija Ruske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom minskim i sluckim Filaretom, Jerusalimske patrijaršije sa mitropoltom kapitolidskim Isahijem, Aleksandrijske patrijaršije sa mitropoltom Jerondosa Petrom i Gruzijske patrijaršije koju će predvoditi mitropolit Gerasim .


Atinsku i Kiparsku arhiepiskopiju predstavlajće mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije, Poljsku pravoslavnu crkvu arhiepiskop Bijalstoka i Edanska Jakov, Američku pravoslavnu crkvu episkop Kvebeka Irinej, dok će Rusku zagraničnu crkvu na sahrani predstavljati arhiepiskop berlinski Marko.


Episkop Irinej je najavio i 20 izaslanika Rimokatoličke crkve koje će predvoditi kardinal Anđelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, čija je funkcija da u slučaju smrti pape preuzima vođenje crkve do izbora novog poglavara.


U ime Konferencije evropskih crkava sahrani će prisustvovati generalni sekretar Kolin Vilijams.


Episkop Irinej je poručio svima koji žele da isprate patrijarha Pavla do njegove večne kuće u manastiru Rakovica, da u povorci učestvuju dostojanstveno jer je todug svih nas prema patrijarhu Pavlu.


"Pred nama je istorijski događaj za državu i za sav srpski narod", rekao je na konferenciji za novinare ministar vera Bogoljub Šijaković i dodao da su svi organi Republike Srbije na raspolaganju SPC u organizaciji sahrane kojoj će prisustvovati visoki predstavnici crkava i verskih zajenica, državnici, izaslanici naučnih i kulturnih institucija i monogobrojni vernici i poštovaoci patrijarha Pavla.


"Ne sumnjam da će se svi učesnici ponašati shodno ovom događaju, molitveno i smerno, prema zasluzi onoga koga ispraćamo i rečima koje je često ponavljao - Budimo ljudi", rekao je Šijaković.


Obraćajući se posebno predstavnicima medija on je preporučio da se iz poštovanja prema blaženopočivšem patrijarhu izostave sve teme koje se ne odnose na sam čin sahrane.


"Da svi budemo saobrazni delima i rečima patrijarhovim kojima je on dopisivao Jevanđelje", zaključio je Šijaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online