Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
10:14 >> 14:10h
Vestionline A

Španija: Hag neće biti uslov za EU

Ambasador Španije u Srbiji Injigo Palasio de Espanja ponovio je stav zvaničnog Madrida da su u ovom trenutku ispunjeni svi uslovi da se Brisel pozitivno odredi prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i ukazao da pitanje saradnje Beograda sa Tribunalom u Hag ne bi trebalo da bude prepreka na putu evrointegracija ove zemlje.

''Stav Španije je jasan i određen. Mi se zalažemo da Srbija što pre postane članica EU. Ako se o kandidaturi bude razmatralo u Briselu u oktobru, kao što su tražile mnoge članice Evropske unije, među njima i Španija, mi se radujemo i očekujemo pozitivan rezultat", rekao je ambasador Espanja u intervjuu za "Politiku".

Zalažemo se da Srbija što pre postane član EU: Injigo Palasio de Espanja

Španija je prema Espanji, uverena kako Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhvati preostale haške begunce. Espanja je istakao da je najvažnije je da se u oktobru dođe do otvorene i konstruktivne diskusije svih 27 zemalja i da se usvoji najbolja odluka za Srbiju.


''Ukoliko bi čekali izveštaj glavnog tužoca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će biti objavljen u decembru, da bi se dalo mišljenje o kandidaturi Srbije i ako opet zatvorimo vrata daljem procesu evrointegracija, bilo bi jako teško objasniti javnom mnjenju zašto se to događa'', primetio je Espanja.


Ambasador Španije je ponovio da je njegova država protiv unilateralnosti i da je čvrsto ubeđena da međunarodno pravo ne dozvoljava jednostranu secesiju dela teritorije jedne države bez saglasnosti te države.


"Zato se toliko zalažemo da hitno otpočne dijalog između Prištine i Beograda koji bi doveo do dogovora prihvatljivog za obe strane", kazao je on.


Ambasador Espanja je naveo kako do sada nije čuo ni od jedne odgovorne ličnosti ni u Briselu ni u prestonicama evropskih država da bi priznanje Kosova i Metohije moglo da bude postavljeno kao uslov za ulazak Srbije u EU.


"No kako smo ubeđeni u Madridu, za Srbiju će biti jako teško da napreduje u evrointegracijama ako se ne nađe modus vivendi sa Kosmetom", rekao je ambasador.

Espanja je dalje kazao kako tekst rezolucije usvojene u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija možda nije ispunio sve želje Srbije ili članica EU, ali je najvažnije da se u Uniji dolazi do rešenja konstruktivnim dijalogom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online