Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Guverneru ponovo 4.500 evra

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić obradovao činovnike: Iako radnicima ne obećava vraćanje na posao, Vlada brže-bolje najavljuje da će zaposlenima u javnom sektoru vratiti plate na stari, veći nivo.

Tek što se Vlada Srbije pred Međunarodnim monetarnim fondom obavezala da će krenuti u ozbiljnu reformu javnog sektora, a u narednoj godini držati plate zaposlenih na postojećem nivou, ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će primanja u državnoj upravi ponovo biti vraćena na stari, odnosno uvećani iznos, jer od Nove godine prestaje da važi Zakon o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru.

Umesto sadašnjih 186.000, u Jelašićevoj koverti biće 412.000 dinara

To praktično znači da će, na primer, guverner NBS Radovan Jelašić koji je bio među najplaćenijim, umesto sadašnjih 186.000 dinara od 2010. ponovo primati podebeo koverat sa čak 412.000 dinara (oko 4.500 evra).


- Zakon o privremenom smanjenju plata ističe 31. decembra ove godine, što znači da se od Nove godine plate svih zaposlenih u administraciji vraćaju na prethodni nivo. Dakle, nema povećanja, ali suštinski se vraćaju na onaj prethodni nivo jer je kriza na izmaku i nema dalje potrebe za ovako rigidnom merom - objasnio je Dinkić, dodavši da će plate u javnim preduzećima morati da se urede nekim podzakonskim aktima.


Deda Mraz


Radovan Jelašić je bio najveći protivnik smanjenju plata koje prelaze cifru od 40.000 dinara, smatrajući da to ne treba da se odnosi na zaposlene u Narodnoj banci. Guverner je Zakon osporio i pred Ustavnim sudom, ali je najviša sudska instanca njegov zahtev odbacila kao neosnovan. Sada bi cinici mogli da primete da Jelašićev partijski lider Mlađan Dinkić odrađuje ono što Ustavni sud nije hteo i guverneru, poput Deda Mraza, vraća primanja koja će mu olakšati otplatu kredita za vilu na Dedinju.

Ekonomista Aleksandar Stevanović nije iznenađen što neće biti produženo važenje zakona, jer je, kako kaže, Vlada Srbije pokazala da joj nije stalo za ozbiljne reforme i rez u javnom sektoru, već nastavlja da troši mnogo čim je prestala da se produbljuje kriza.
 

- Ako Vlada već neće da otpušta ljude u državnoj upravi i javnim preduzećima, smanjenje plata najbrži je potez za pojeftinjenje javnog sektora. To je mera koja je trebala da bude urađena i pre krize, jer je naša država preskupa i usporava rast privrede - kaže Stanković za "Vesti".


On konstatuje da su i pored ove privremene mere, u državnim službama očito bili lepo plaćeni, jer nije bilo masovnog protesta kada je proletos došlo do smanjenja plata. Na pitanje kako će MMF gledati na Srbiju čija vlada se obavezala na "zamrzavanje" plata, a

Solidarni porez


Zakon o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru propisao je da se svim zaposlenima u javnom sektoru koji su imali primanja od 40.000 do 100.000 dinara oduzima 10 odsto od plate, za one sa preko 100.000 dinara - 15 odsto, dok su najveće zarade ograničene i nisu mogle da budu veće od šest prosečnih zarada u zemlji, što iznosi oko 186.000 dinara.
Zakon iz aprila ove godine uveden je kao iznuđena i privremena mera zbog ogromnog manjka u državnoj kasi, a novac prikupljen na ovaj način slivao se u tzv. Fond solidarnosti, za pomoć onima koje je ekonomska kriza najviše pogodila.

istovremeno vraća na stari, veći nivo najveće plate, Stanković odgovara:
 

- Ako jedno obećavate, a drugo radite, naravno da nas MMF neće shvatati ozbiljno. U Vladi se očigledno nadaju da nam pare od MMF neće ni trebati, ali tako su mislili i 2004. godine, pa se pokazalo suprotno.


Vraćanje plata na stari nivo indirektno su potvrdili i u Ministarstvu finansija koje drži Demokratska stranka. Konačna odluka zavisiće od analiza predloga budžeta za 2010. godinu. Nameće se pitanje zašto je DS koalicionom partneru, lideru G17 plus, ponovo prepustilo da "istrčava" sa dobrim vestima za jedan deo birača?


- Neko je jednom rekao da Dinkić vodi računa da donosi dobre vesti, jer ako ima stranaka koje ne vode računa o svom članstvu, to sigurno nije G17 plus. Sve se radi kako bi se oživela partija i prešao magični cenzus od pet odsto - odgovara Stanković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online