Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.08.2010.
04:11
Vestionline A

Pokušao bih da napišem rezoluciju sa EU

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić rekao je da bi "svakako pokušao" da zajedno sa Briselom napiše rezoluciju o Kosovu i Metohiji, kako bi se za nju obezbedila većina prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN, saznaju beogradski mediji.

On je u intervjuu za "Politiku" izjavio da bi to pokušao zato što želi da da "rezolucija prođe, a ne da je samo predstavljam u Srbiji".


Upitan kakav ishod u Generalnoj skupštini UN očekuje, on je odgovorio "Daj bože da mi imamo većinu za tu rezoluciju na Generalnoj skupštini UN".

Ako nemam podršku SAD i EU, nećemo obezbediti većinu u UN: Tomislav Nikolić

"Mislim da mi tu većinu imamo u glavama naroda i državnika koji predstavljaju narode u GS UN, ali da na glasanju, ako budemo otvoreno imali suprotstavljen stav SAD, EU, Japana, ne možemo da obezbedimo većinu za taj tekst rezolucije", rekao je Nikolić.


On je istakao da niko nema pravo u ime Srbije da kaže ''nismo hteli da s njima pišemo rezoluciju, ne slažemo se i nemoguće je napisati''.


''Može da mi kaže ''pokušali smo i nemoguće je napisati''. To bih prihvatio. A ''nismo pokušali zato što je nemoguće'' - to ne prihvatam'', rekao je lider SNS.


On je kazao da nam sada oko KiM treba nacionalni konsenzus.


"Znači mi moramo da shvatimo da je stabilizovana nekakva kosovska vlast na KiM, ali da mi ne smemo da priznamo nikada da je to postala država. I da mi moramo po svaku cenu da očuvamo pravni suverenitet nad četiri opštine na severu KiM. Da treba da se razgovara s predstavnicima velikih sila, da se upozore da Albanci to ne mogu da preuzimaju, inače ćemo zaista ući s njima u žestok sukob, sukob koji bi podržala SNS", naveo je Nikolić.

.
On je precizirao da država mora da brani severno Kosovo, a SNS će joj pomoć.


"To sam rekao u Skupštini Srbije, rekao sam jasno i glasno. Znači , mi očigledno više ne možemo da naplaćujemo poreze na KiM, ne možemo da sprovodimo svoje zakone, svoj Ustav, ja to sve priznajem. Ali još uvek je to naša teritorija, dok se ne nađe taj čovek koji bi rekao da to više nije naše i potpisao to kao zvanično izabrano lice. Pa i to bi palo na Ustavnom sudu, pošto Ustav Srbije jasno definiše KiM kao deo teritorije Srbije", rekao je predsednik SNS.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.08.2010. 14:15
Očigledno da su Toma Nikolić i Čeda Jovanović "približili" svoje stavove na onom ručku sa nemačkim ministrom... Mada, možda je malo nekorektno da Toma oduzima Čedi hleb (i prašak)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online