Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.08.2010.
09:34 >> 17:09h
Tanjug A

Vestervele: Prihvatite realnost, a to je nezavisno Kosovo

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas u Beogradu da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork. Pretpostavlja se da će tokom svoje prve zvanične posete Beogradu Vestervele pokušati da "omekša" srpski stav prema rezoluciji o Kosmetu o kojoj bi 9. septembra trebalo da se glasa u Ujedinjenim nacijama, kao i da će izneti "poslednju ponudu" zemalja Kvinte. Svetski mediji su danas preneli da je Vestervele Beogradu doneo jasnu poruku: da prekine debatu o statusu Kosova, jer će se u suprotnom suočiti sa usporavanjem evropskih integracija.

Gvido Vestervele za stolom sa Cvetkovićem
 

"Postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine i to je šansa za bolji život. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku“, rekao je Vestverle u rektoratu Beogradskog univerziteta. Prema njegovim rečima, "geografska mapa jugoistočne Evrope je iscrtana i završena“.

"Doći će dan da predstavnici Beograda i Prištine sednu za isti sto i govore o EU. Za vas je to možda utopija, ali se može ostvariti. Pomirenje može uspeti ako se suočite sa realnošću. Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo“, istakao je on.

Nemački ministar je u Rektoratu istakao da je put ka EU "dug i naporan“, a da zemlje EU neće prihvatiti snižavanje kriterijuma za članstvo.

Vestervele sa Ružicom Đinđić i ministrom Jeremićem

Svetski mediji preneli su danas da je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele Beogradu doneo jasnu poruku - da prekine debatu o statusu Kosova, jer će se u suprotnom suočiti sa usporavanjem evropskih integracija.

"Poruka Srbiji će biti jasna: prekinite debatu o statusu Kosova ili ćete se suočiti s usporavanjem evropskih integracija. Evropa namerava da uveri zvanični Beograd da 'omekša' ton rezolucije o Kosovu", objavio je radio Slobodna Evropa.

Američka agencija AP objavila je da prva Vesterveleova zvanična poseta Srbiji ima za cilj da "pokaže neslaganje Nemačke sa rezolucijom o Kosovu koju je Srbija iznela Generalnoj skupštini UN".

I britanska agencija Rojters prenela je, kao glavnu poruku Vestervelea Beogradu, da "Srbija mora da shvati da je nezavisnost Kosova realnost, u svetlu nastojanja da se približi Evropskoj uniji".

Kad je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Vestervele je ocenio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo, ali je ukazao da se ne smeju zanemariti "kritike stranih investitora“. Na uklanjanju tih problema mora se raditi, dodao je nemački ministar.

Vestervele, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, u rektoratu Beogradskog univerziteta učestvuje na panel diskusiji "Privreda Srbije na putu ka EU - šansa, izazovi i prepreke", pošto se prethodno u Vladi Srbije sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Vestervele će se sastati još sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Ovo je prva poseta Vestervelea Beogradu otkako je u oktobru prošle godine izabran za šefa diplomatije, ali ujedno i prva poseta jednog nemačkog ministra spoljnih poslova od februara 2006. kada je u Beogradu boravio Frank Valter Štajnmajer.

Vesterveleova poseta Srbiji dolazi svega dve nedelje pre rasprave o nacrtu srpske rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i u trenutku kada u Beogradu ističu da je Srbija spremna za razgovore o rezuluciji, ali ne i za drastične promene teksta.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu Andreas Peške rekao je da će Vestervele u Beogradu "zastupati stav nemačke vlade da je za Nemačku pitanje statusa Kosova rešeno i da nema potrebe za novim pregovorima. To je potvrdilo i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu".

Sutra u Prištini

 

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele dolazi sutra na Kosovo, gde će razgovarati sa predstavnicima vlasti u Prištini, posetiti manastir Gračanicu i nemačke vojnike u sastavu Kfora, saopštila je nemačka ambasada u Prištini. Poseta Vestervelea Prištini deo je njegove mini-balkanske turneje, u okviru koje danas u Beogradu razgovara sa srpskim državnim vrhom o bilateralnim odnosima i evropskim temama.

"Sada se radi o tome da se korak po korak u formi praktičnog napretka odnosi između Srbije i Kosova normalizuju i poboljšaju", rekao je predstavnik nemačkog MIP-a.

Mediji u Srbiji spekulišu da Vestervele u Beograd donosi "poslednju ponudu" u ime Evropske unije u pogledu srpske rezolucije, odnosno, kako se nezvanično najavljuje, ponudu država Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) u vidu ubrzane evrointegracije za "mekšu" rezoluciju o Kosovu.

Peške je na brifingu u nemačkom MIP-u naveo da je poseta Beogradu deo trodnevne turneje po regionu, u okviru koje će Vestervele posetiti i Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, kao i Prištinu, kako bi još jednom istakao značaj koji bezbednost i stabilnost regiona imaju za Evropu kao celinu.

Vestervele: Jasna evropska perspektiva Srbije

 

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele složili su se danas da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera.


Predsednik Tadić preneo je ministru Vesterveleu da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da je zalaganje naše zemlje da se do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.


Tadić je rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, prenela je Pres služba predsednika.


Predsednik Srbije je naglasio da sa Nemačkom postoji potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje kroz povećanje investicija i pozvao nemačke kompanije da još više investiraju u srpsku privredu.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele preneo je danas u Beogradu predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i da dalji proces proširivanja EU nije ugrožen zbog ekonomske krize.

Šutanovac: Nismo se latili oružja kad je Kosovo proglasilo nezavisnost

 

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac preneo je danas u Beogradu šefu nemačke diplomatije Gvidu Vesterveleu da međunarodna zajednica u poslednjih 11 godina na Kosovu nije uspela da stvori civilno društvo u kojem se poštuju ljudska i prava manjina i da to izaziva veliku zabrinutost Srbije.

 

Šutanovac, koji je na radnom ručku predstavnika pet stranaka s nemačkim ministrom predstavljao DS, podsetio je i na činjenicu da je Srbija u bezbednosnom smislu, kad je reč o Kosovu, sve vreme bila konstruktivna. "Niko se u vojsci, policiji... nije latio oružja u momentu unilateralnog otcepljenja Kosova", kazao je Šutanovac Tanjugu.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je razgovor protekao "u korektnom tonu" i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznađe rešenje da izlaz "iz ove situacije" bude pravičan za sve.

"Nije se razgovaralo o modalitetima odnosa prema rezoluciji Srbije o Kosovu i Metohiji, to je tema za razgovor sa najvišim funkcionerima Srbije", kratko je rekao Dačić.


Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je gost iz Nemačke na sastanku ponovio da postoji jasna evropska perspektiva Srbije i čitavog regiona i da se od toga, bez obzira na ekonomsku krizu i krizu proširenja u EU, nijednog sekunda nije odustalo.

"Mi smo izrazili spremnost da evropske integracije budu prioritet politike Srbije, a što se tiče rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji iznela sam stav stranke da treba učiniti sve da taj tekst bude usaglašen sa EU, kako bi dobio što širu podršku", rekla je Grubješić.

Razgovor je bio krajnje otvoren i prijateljski, rekla je ona, i nije bilo disonantnih tonova, a "evropska perspektiva postala nešto što je najmanji zajednički imenitelj stranaka u Srbiji".

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić je naveo da je ovo bila prilika da u ime poltičkih stranaka koje su zastupali iznesu stavove u vezi aktuelne situacije u Srbiji te da je u ime SNS šire govorio o temi koja je najvažnija, a to je Kosovo i Metohija.

Nikolić je kazao da nije optimista u vezi ishoda rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN, te da smatra da je nemački ministar "ono što je naumio da kaže ostavio za predstavnike vlasti".

"Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS - one ostaju nepromenjene - naš cilj je Evropska unija, ali naš cilj je i da ne pokvarimo ptijateljstva sa drugim državama u svetu", rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, među strankama u tom kontekstu nije bilo previše disonantnih tonova.

"U vezi Kosova i Metohije mislim da Nemačka ima uvid u to da relevante političke stranke govore o ozbiljnosti situacije, o tome da fizička sila ne može da promeni odnose u Evropi, ali i da Srbija ne može da prizna nezavisnot Kosova i Metohije" rekao je on.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da su razlike koje postoje među strankama i ovde bile uočljive ali da je zapravo važno da su te razlike sve manje. "Mislim da se u definisanju potreba Srbije apsolutno svi slažemo i da više nema razlike među partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom", rekao je Jovanović.

"Mi smo (LDP) tu bili jasni, smatramo da se mora promeniti Srbija, da se tako nešto ne može tražiti od Evrope ili Amerike, dok su druge stranke još jedanput apelovale na razmevanje, nudeći novu argumentaciju za staru politiku, što mislim da je pogrešan put", rekao je Jovanović.

Četvrtak 26.08.2010. 16:16
Jeremicu dali vidis ovaj prst ? Ako nebudes prihvatio moje uslove,sateracu ga ovoj gospodji u oko. Nemacko govno.
Četvrtak 26.08.2010. 15:44
Nemci nisu bas glupi ponekat tvrdoglavi... Nije vazno sta je Guido reko... Nego kako je reko... I sinbolika receno... Kad je reko... Kosovo je Nezavisno... To se ne odnosilo na Status... Nego na Narod Kosova... Simbolicki receno Narod Kosmeta je Kosovo... I Narod ima pravo na odluku svojoj Buducnost... Nemacki jezik tezak ali i razumljiv...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online