Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
10:31 >> 10:50h
Tanjug A

"Još nije vreme da KPS čuva manastire"

Administrator Eparhije raško-prizrenske mitropolit Amfilohije izjavio je da nije sazrelo vreme da se čuvanje manastira na Kosovu i Metohiji prepusti lokalnim bezbednosnim snagama.

Amfilohije je u intervjuu agenciji Tanjug ocenio da od martovskog nasilja 2004. godine nije prošlo dovoljno vremena kako bi monasi imali poverenja u lokalne organe bezbednosti.

"Naše uverenje i osećanje je da je prerano prepustiti kosovskim organima bezbednosti da čuvaju manastire, pogotovu ako znamo da je dobar deo tih organa bio na čelu zbivanja i eksplozije nasilja 2004. godine", rekao je on.

Amfilohije je istakao da monasi i sveštenstvo, koje se nalazi na Kosovu i Metohiji i koje je izdržalo najteža vremena, ne razmišlja o iseljavanju iz pokrajine.

"Od starice Praksije igumanije manastira Gračanica do naše sestre Anastasije koja je sa nekoliko sestara u Drenici kod Srbice u Deviču nikome ne pada na pamet da napusti Kosovo", rekao je Amfilohije.

On je izrazio nadu da će UN doneti konačnu odluku o statusu Kosova i Metohije saglasnu "božijoj i ljudskoj pravdi" - da Kosovo i Metohija budu sastavni deo Srbije kao što je to bilo vekovima.

Govoreći o odnosu prema kosovskim institucijama Amfilohije je kazao da saradnje sa njima nije bilo, ako se izuzme ona koja se svodi na dobijanje električne energije i elementarnih stvari koje svakodnevni život nameće.

"Od 2000. godine nije moglo biti normalne i zdrave saradnje sa kosovskim institucijama, a sve što je bilo - bilo je preko međunarodnih institucija, UNMIK-a, Kfora. U budućnosti je može biti. Prirodno je da smo upućeni jedni na druge - lasno ćemo ako jesmo ljudi", rekao je mitropolit.

Amfilohije je poručio lokalnim albanskim vlastima na Kosovu da dublje sagledaju stanje i da shvate da bi i srpska zajednica i druge manjine na Kosovu i Metohiju trebalo da imaju ista prava kao što ih ima albanska zajednica. „U tom duhu, oni bi trebalo da pomognu da se iznađu putevi razuma i razrešenja gordijevog čvora u kojem smo se svi našli“, poručio je mitropolit.

Lakše je vratiti se kada gori kandilo

 

Mitropolit Amfilohije rekao je u intervjuu Tanjugu i to da su pojedina naselja na Kosovu i Metohiji dobila posle dužeg vremena svoje sveštenike. Takav slučaj je zabeležen u Prištini, Istoku i Kosovu Polju, a postavljanje sveštenika uskoro predstoji u Peći i Prizrenu.

Početak obnove manastira na Kosovu bio je, kaže, podsticaj prognanima sa Kosova i Metohije da se vrate. "Jedno je vratiti se u razoren Prizren, a drugo je sad tamo kada gori kandilo u crkvi gde se obnavlja život crkve i to je poziv izbeglom narodu da se vrati i pokazatelj da je moguće uspostaviti jedan normalan život na Kosovu i Metohiji", smatra on. Amfilohije je podsetio da je nedavno u prizrenskoj Bogosloviji održan i prvi čas veroučitelja od njenog spaljivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online