Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.08.2010.
00:17 >> 13:05h
blic.rs A

Sloba molio Mladića da povuče topove

Predsednik Srbije Slobodan Milošević tražio je od komandanta Vojske Republike Srpske da povuče tešku artiljeriju preko 82 milimetra oko Sarajeva. Milošević u razgovoru sa general-pukovnikom Milanom Gverom navodi šta da prenese Mladiću i ubeđuje ga da to muslimanske snage neće iskoristiti za zauzimanje teritorija.

Slobodan Milošević
 

Iz snimka razgovora se vidi da je Milošević već dogovorio sa političkim krilom Republike Srpske prekid neprijateljstava, ali da je ostalo da ubedi Mladića koji u to vreme nije bio u dobrim odnosima sa Radovanom Karadžićem. Zbog toga što je Beograd stao uz političko krilo RS, Mladić je odlučio da snima svoje razgovore čak i sa Miloševićem. Razgovor se odigrava u jesen 1995. godine u vreme kada Unproforom komanduje Bernar Žanvije i uoči žestokih delovanja NATO avijacije po srpskim položajima u BiH.


GVERO: Gospodine predsedniče.

MILOŠEVIĆ: Evo ovako da ti kažem, ovde pored mene je i profesor (Nikola Koljević, prim. aut). Malopre smo razgovarali sa Palama i potpuno smo razjasnili celu ovu situaciju i oni su potpuno saglasni. Prema tome, evo da ti kažem šta je… Ovaj… Mi svi smatramo da ovo što traži general Žanvije mora da se prihvati, i to odmah, i da se odmah počne realizacija jer to je tačka na kojoj je veliko raskršće. Taj korak biće prethodni korak za zaključivanje sporazuma o prekidu neprijateljstava, ali red poteza je da prvo taj korak mora da se obavi. Ovde nije u pitanju vojnička odluka o raspoređivanju artiljerijskih oružja, ovde je odluka politička jer se radi o tome da li će se krenuti u pravcu deeskalacije gde će sledeći korak biti sporazum o prekidu neprijateljstava ili će noćas u 11 krenuti velika eskalacija sa vrlo masovnim udarima kakvi do sada nisu bili. Rekli su mi da su koristili samo trećinu mogućnosti koje su upotrebljavane u ovoj prvoj fazi. Prema tome, ili je ka sporazumu o prekidu neprijateljstava i deeskalaciji i mirovnom procesu, ili je ka eskalaciji ratnih dejstava. Ključ je u rukama RS, a što se tiče političkog rukovodstva, ono se saglasilo da se ključ okrene, da se isključi, to jest da se prihvati Žanvijeov zahtev. Nama je rečeno i večeras u Ankari Holbruk sreće Izetbegovića. Amerika paralelno sa radom preko NATO sa vama gde ona ne može vam daje garancije jer smatra da je ovo završena stvar i da se ne može ići na kompromise jer je to odluka 16 zemalja NATO. Ona paralelno vrlo oštro upozorava hrvatsku stranu i muslimansku stranu da ne sme doći do ofanzive. Perišić je dobio pismo od Žanvijea u kome piše da će se NATO postarati da ne dođe ni do kakvog iskorišćenja povlačenja teškog naoružanja od strane Muslimana. Oni jednostavno preko nas daju te signale i ovim pismom Perišiću i onim što je Holbruk rekao meni i potpuno je jasno da na jednoj strani ima korak ka miru i sa vrlo malim, vrlo malim teorijskim rizikom da će Muslimani krenuti u ofanzivu. Taj rizik treba prihvatiti jer je beznačajan, a na drugoj je opasnost da noćas dođe do potpune eskalacije i dejstva NATO i muslimanskih snaga. Prema tome, jasno je da uopšte nije pitanje oko koga se treba kolebati. Ja te molim pošto je sada potpuno jasno da su se složili i Karadžić i Krajišnik, a ovde pored mene je Koljević i on to može potvrditi da ja ne tumačim stav tvoje komande jer ga ima on, da se to prihvati i da se da odmah odgovor, ali da se počne sa izvlačenjem teškog naoružanja. To je ono što te molim da preneseš Mladiću i da se u skladu sa tim postupi.

GVERO: G. predsedniče, aloo… Ja ću ovog momenta da se preusmerim da što pre dođem do Mladića.


MILOŠEVIĆ: Ja te molim da se koristi dnevno svetlo dok se vidi da se povlači teško naoružanje, jer potpuno mi je jasno i Vesli Klark sinoć je rekao da nemamo sledeći dan jer ta mašinerija nema drugu kočnicu osim ove, ta kočnica je samo u tvojim rukama, odnosno Mladićevim. Evo ti ga Koljević, da ti kaže. Alo, Milane, evo iz ove kancelarije Koljević je kontaktirao Pale i svedok sam da je i on tebi preneo stav vrhovne komande. Prema tome, nemojte da terate formalnosti, pismo jedno, drugo i nemojte da se zbog sačinjavanja pisama duži sa odlukom, a posebno sa objavljivanjem ovoga. Ako si ti saglasan, može Koljević da objavi u ime vrhovne komande, samo da se zna da se niko posle u vojsci ne buni oko toga. Kada ćemo znati kada počinje povlačenje teškog naoružanja?


GVERO: Dok se sretnem i da vam se javi.

MILOŠEVIĆ: Ja te molim da se javi na ovaj telefon, dežuraće Koljević na njemu, a ja imam neki sastanak. Klark je sinoć potvrdio, teško naoružanje je od 82 naviše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online