Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Položaj ratnih veterana u Srbiji (3): Država kao maćeha

Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1991. i generalni sekretar veteranskog udruženja Gvozdeni puk, jedan je od retkih koji je do sada predvodio više od 100 protesta, mahom u rodnom Valjevu. Samo prošle godine, da bi primorao lokalne vlasti da uključe struju trojici ratnih saboraca, sebi je polomio nekoliko prstiju na rukama, a ekserima probio i levu i desnu šaku. Ipak, uspeo je.

Lična arhiva
U Valjevu krvlju tražuili pravdu

I ne samo to, zajedno sa drugim čelnicima Gvozdenog puka od početka ove godine razgovara sa nadležnim ministrima u Vladi Srbije i dogovara konkretne poteze koji će doneti boljitak ovoj populaciji.

- Mnogi su moje štrajkove povezivali s politikom, ali na kraju su i ovi u vlasti shvatili da se borim za prava boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica i da tu politici ne sme da bude mesta. Da se ne lažemo, borci u Srbiji zaista teško žive, mnogo ih je nezaposleno, nemaju overene zdravstvene knjižice, ali do 2012. uopšte niste mogli da uđete kod ministra ukoliko ne štrajkujete, a sada je to ipak mnogo bolje - tvrdi kaže Bradić.

Položaj ratnih veterana u Srbiji:

1. Devet evra za dan pakla

2. Invalidi na prosjačkom štapu

I on se slaže da su za loš odnos države i društva prema ovoj populaciji najodgovorniji maćehinski odnos države, ali i sama veteranska udruženja.

- Da se ne lažemo, u Srbiji već postoji dovoljno zakona i uredbi pomoću kojih bismo mogli da ostvarimo neka prava. Ali, šta vredi što je država obezbedila mnoge objekte i rehabilitacione centre koji su u međuvremenu prodati. Neke su veteranska udruženje izdali. Slično je i sa stanovima u kojima sada stanuju izbegle porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida.

Država je 2008. postupila potpuno selektivno, plašeći se eskalacije protesta rezervista iz Topličkog okruga, isplatila ratne dnevnice samo u sedam tamošnjih opština. Normalno je da su se i ostali rezervisti u Srbiji pobunili jer niko od nas nije branio zemlju zbog novca, ali naravno da nas je sve uvredio takav pristup - priča Bradić koji je sredinom ovog meseca, u direktnom razgovoru sa Nelom Kuburović, izdejstvovao da se većina tih procesa pred sudovima što pre okončaju, a rezervistima isplati zasluženo.

Nevidljivi za medije

Željko Vasiljević dodaje da ipak nije sve tako bajno, te da su i ova, kao i sve prethodne vlasti mogle da učine mnogo toga, što pritom i ne košta.

- Ništa ne košta državu da napokon donese deklaraciju i rezoluciju o unapređenju položaja veteranske populacije. Drugo, ukoliko je Srbiji zaista stalo do nas, tada je najmanje što može da se učini jeste da u sklop resornog ministarstva obavezno uđe i naziv "veterana".

Naš sagovornik ističe da bi državu veoma malo koštalo i da donese odluku o prioritetima za poboljšanje statusa veterana, a zatim i da, kao u drugim zemljama, veterani za određene vrste posla imaju prioritet u zapošljavanju, da se omogući smeštaj njihove dece u studentske domove, da mališani dobiju stipendije i druge pogodnosti.

- Šta vredi da pričamo o ovim konkretnim potezima, kada se ni u medijskom prostoru o nama ne govori - ogorčen je Vasiljević.

Ne postoje čuda

Ljubomir Bradić navodi da će nacrt budućeg krovnog Zakona o borcima regulisati i popraviti prava boraca, ali da od svega ipak ne treba očekivati čuda.

- Sami veterani moraju da se bore za svoja prava, a, da se ne lažemo, mnogi to i ne čine. Zato smo za mnoge stvari sami krivi jer nismo organizovani. U većem delu Srbije veterani nemaju zdravstvene knjižice, ali gradovi i opštine u kojima su jaka boračka udruženja taj probem su već rešili. Valjevo je možda jedan od najboljih primera kako smo iskoristili svoj uticaj da za naše članstvo i njihove porodice ostvarimo "nemoguće stvari", poput besplatnog prevoza, zubarskih i optičarskih usluga, lečenja u banjama, smanjenja komunalnih računa za porodice palih boraca i i ratnih vojnih invalida, besplatne udžbenike za decu palih boraca ili ratnih vojnih invalida


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online